De Ondernemerspartij van Hero Brinkman wil een voorvechter zijn van zelfstandigen en ondernemers. Maar volgens Martijn Pennekamp schort er nogal wat aan de ideeën van de nieuwe politieke partij.

Jawel beste zelfstandigen, eindelijk staat er een partij op die onze belangen gaat behartigen. De Ondernemerspartij (OP voor intimi) heeft topondernemer Dirk Scheringa binnengehaald om onze belangen te behartigen.

Even terug. Hero Brinkman stapte in 2012 uit de PVV en richtte dit jaar de Ondernemerspartij op. Dirk Scheringa was ooit de grondlegger van de DSB Bank die in 2009 failliet ging.

Deze twee voorbeelden voor ondernemend Nederland gaan nu samen ruim 1 miljoen zzp’ers vertegenwoordigen. Die zoals Dirk Scheringa terecht aangaf “de ruggengraat” van onze economie zijn. Maar wat hebben Brinkman en Scheringa eigenlijk in petto voor zelfstandigen?

Ondernemersbank

De Ondernemerspartij gaat zich hard maken voor ondernemers, maar vergeet volgens mij wat een ondernemer is. Hierbij nog even een korte definitie: “Een ondernemer is iemand die voor eigen rekening en risico opdrachten aanneemt. Niet onder gezag staat van een opdrachtgever, investeert in zijn of haar bedrijf en zelf zorgt voor het afdekken van risico’s.”

Nu de plannen van de OP. Als het aan de partij ligt, zal Dirk Scheringa over een paar jaar aan het hoofd staan van de allereerste Ondernemersbank (met een salaris van maximaal de Balkenendenorm). Alle zzp’ers die voldoen aan bepaalde voorwaarden betalen een premie aan deze bank. Als ze zonder opdrachten komen te zitten, krijgen ze een ww-uitkering net als werknemers. Kan deze groep 'ondernemers' dan niet beter weer in loondienst gaan?

Pensioen voor zzp'ers

Door naar de pensioenplannen. De OP schrijft op zijn website dat er geen pensioen beschikbaar is voor zzp’ers en dat in beginjaren pensioenopbouw duur is. Ahum, wakker worden! Er zijn mogelijkheden zat.

OP wil pensioenopbouw stimuleren door de jaarruimte flink te verhogen, zodat iemand na een paar slechte jaren meer in kan leggen in een beter jaar. Echter zitten werknemers niet met hetzelfde 'probleem'. Als een werknemer in de ww komt, kun je ook niet zomaar pensioen blijven doorstorten. En is een klein pensioengat wel een probleem?

Ondernemers of werknemers?

De 'oplossingen' die Brinkman en consorten aanreiken aan de zzp’er lijken wel erg veel op de voorzieningen die werknemers in loondienst genieten. Terwijl er zoveel zaken zijn die beter geregeld kunnen worden voor zelfstandigen.

Moeten we ons niet eens druk gaan maken over de instroom, begeleiding en voorbereiding van de snel groeiende groep zzp'ers? Stimuleer de betere ondernemer die zijn zaakjes zelf goed regelt en stop met pamperen.

Met hun plannen zetten de topondernemers achter de OP bovendien de deur nog meer open voor schijnzelfstandigen. Eureka of een slechte droom?

Martijn Pennekamp is oprichter van startersplatform ikwordzzper.nl

Oops! We could not locate your form.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl