De legendarische Deense auto-ontwerper Henrik Fisker heeft weer trek in een elektrisch avontuur. Dat zou zelfs ambitieuzer zijn dan de modellen van Tesla die nu te krijgen zijn.

Fisker, die woont en werkt in Los Angeles, gaat volgens Bloomberg eind volgend jaar een nieuwe elektrische wagen lanceren. Wellicht niet per se een verrassing, aangezien hij in juli nog aan Business Insider vertelde dat hij interesse had om een elektrische wagen te bouwen, eventueel met zelfrijdende capaciteiten.

Vooralsnog heeft het nieuwe Fisker-project geen zelfrijdende eigenschappen, maar wel een ander belangrijke kwaliteit: een actieradius van meer dan 650 kilometer.

Dat is een niet te onderschatten ambitie, want de huidige marktleider op dat gebied, Tesla, biedt ‘slechts’ een actieradius van 500 kilometer in de Model S.

Geestelijk vader van BMW X5

De 53-jarige Fisker heeft zijn sporen in de autowereld meer dan verdiend. In de jaren negentig tekende hij voor BMW de Z8 en de X5. Die laatstgenoemde is uitgegroeid tot één van de grootste successen voor de Duitse automaker en inmiddels toe aan de derde generatie.

Fisker startte daarna zijn eigen autobedrijf en maakte met de Karma de eerste luxe hybride sedan ter wereld, een auto die talloze prijzen heeft gewonnen. Die auto had een elektrische actieradius van zo'n 70 kilometer.

fisker karma

De Fisker Karma. Foto: Fisker Automotive

Fisker heeft zijn eigen bedrijf nu opnieuw leven ingeblazen om de elektrische markt te bestormen. De aangekondigde auto, die nog geen naam of gezicht heeft, krijgt een 'toonaangevende batterijduur die potentieel overeen kan komen met de levensduur van de auto', aldus de ontwerper tegen Bloomberg. Dit voertuig moet een weg banen voor een betaalbare elektrische auto van om en nabij de 40.000 dollar (35.000 euro).

Het is niet de eerste keer dat Fisker zich in het vaarwater van Tesla begeeft. Hij werkte een korte tijd voor de onderneming en gaf advies voor de Tesla Model S. De Amerikaanse auto-ontwikkelaar klaagde Fisker vervolgens aan omdat hij techniek van de S gebruikt zou hebben voor de Karma, maar een rechter stelde de Deen in het gelijk.

In de tussentijd zat Fisker niet stil, want in januari onthulde hij de Force 1, een superauto voor 270.000 dollar die gebouwd wordt in Detroit.