Ondernemer Hennie van der Most wil een groot deel van zijn bedrijven verkopen. Met de opbrengst wil hij nieuwe potentieel winstgevender projecten financieren.

Dat zegt Van der Most in een gesprek met Het Financieele Dagblad. “Ik zit diep in de crisis en ben er nog lang niet uit.”

Van der Most had een klein decennium terug nog tweeduizend man in dienst; nu zijn dat er nog 750, met nog enkele lopende reorganisaties. Zo verliezen bij Speelstad Oranje enkele tientallen personeelsleden hun baan.

Van der Most zet bedrijven te koop

Alle bedrijven bij elkaar spelen dit jaar net quitte, zegt de 64-jarige Overijsselse ondernemer. Hij wil geen afzonderlijke bedrijven failliet laten gaan. In totaal zet zijn collectie bedrijven nog 43 miljoen euro om.
Maar vrijwel allemaal zijn ze te koop.

De malaise in de bouw treft zijn staalconstructiebedrijf. Die firma mag voor 1 euro de deur uit als een nieuwe koper de werkgelegenheid behoudt. Een Duits vakantiedorp waarin hij 24 miljoen investeerde, mag voor 15 of 10 miljoen de deur uit.

Van der Most wil eventuele opbrengsten investeren in projecten als Speelstad Rotterdam. Die moet in 2017 open, maar de financiering van de benodigde 7 miljoen euro is nog niet rond. Ook bouwt hij momenteel aan een veertig meter hoge mobiele toren die een restaurant moet herbergen.

Attractieparken korter open

Hennie van der Most wijt de problemen in zijn imperium aan de recessie.

Ooit hielp hij in een tv-programma ondernemers in nood met nieuwe concepten. Nu moet hij al zijn creativiteit gebruiken voor zijn eigen bedrijven. Hij investeert daarom in slecht-weer-voorzieningen, houdt kortere openingstijden bij attractieparken aan en verlaagt toegangsprijzen in combinatie met betalen per attractie.

Bezoekers zijn niet langer bereid hoge toegangsprijzen voor attracties te betalen. Daarom laat hij ze nu per attractie afrekenen.

Lees ook

Factuur sneller betalen: banken zien groeimarkt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl