Het huidige Tweede Kamerlid Henk Krol (50PLUS) is niet aansprakelijk voor de schuld die is ontstaan bij de Gay Krant, waarvan hij hoofdredacteur was. De rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

De uitspraak betekent dat Henk Krol niet opdraait voor de 206.000 euro subsidie die de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) moet terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. De SVGK had Krol voor de rechter gesleept. Volgens het bestuur was Krol verantwoordelijk voor de warrige boekhouding, waarbij geld zonder bonnetjes intern heen en weer werd gestuurd.

Daardoor zou hij de noodlijdende Gay Krant in leven hebben gehouden, met geld dat voor andere zaken was bedoeld. Krol was van december 1979 tot maart 2013 hoofdredacteur van het inmiddels failliete homoblad.

Het ministerie vorderde de subsidie terug nadat de accountantsverklaring was ingetrokken. Voor de rechtbank is echter niet duidelijk of dat gebeurde omdat de interne boekhouding incompleet was. Krol had de boekhouding uitbesteed aan een accountantskantoor en hij had geen reden aan te nemen dat dit niet ordentelijk gebeurde, stelt de rechtbank.

De advocaat van Henk Krol, Peter Schouten, liet in een eerste reactie weten ,,buitengewoon tevreden te zijn met het vonnis”. Hij wilde verder niets kwijt, omdat hij de uitspraak eerst wil bestuderen. Henk Krol reageert zelf vanmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag.

De SVGK reageerde teleurgesteld en gaat in hoger beroep. Volgens de stichting is Krol ,,vanaf 1983 ,,de facto enig bestuurder van de stichting geweest en daarom verantwoordelijk voor een deugdelijke administratie van de stichting''.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl