Wie eet je helemaal arm: Fikkie, Minoes of Nijntje? Een simpel konijntje kan je zo drieduizend euro kosten. Katten zijn al gauw drie keer zo duur.

Een huisdier is je beste vriend, maar kan duur uitpakken. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft minimaal een huisdier rondlopen. Volgens cijfers uit 2006 leven er ruim dertig miljoen huisdieren in Nederland, bijna twee per inwoner. En de dierenliefhebbers zijn hier veel geld aan kwijt.

Business Insider waagde zich aan een schatting van de kosten van het levensonderhoud, rekening houdend met de levensverwachting van huisdieren. Daarbij zijn meegenomen het voer, behuizing en speeltjes, basale kosten van de dierenarts zoals sterilisatie en castratie, belasting (voor honden) en eventuele energiekosten (lamp voor de leguaan).

Eventuele ingrijpende medische kosten, zoals een chemokuur voor oudere katten, zijn niet meegenomen.

De jaarlijkse kosten zijn vermenigvuldigd met de gemiddelde levensverwachting van dieren om een idee te krijgen van de totale kosten.

De aanschafprijzen zijn bij de berekeningen niet meegenomen, aangezien dit per soort sterk kan verschillen. Een lapjeskat krijg je al gauw cadeau, terwijl een siamese raskat honderden euro's kan kosten.

Wel lijkt er enig verband te zijn tussen kosten van de aanschaf en kosten van het levensonderhoud: een onderhoudsvriendelijke hamster heb je voor 7,50 euro, een beetje ara gaat voor 1.300 euro over de toonbank.

Een goudvis is misschien het beste idee voor dierenliefhebbers met een klein budget. Met een gemiddelde levensduur van tien jaar, kost de goudvis je in totaal slechts 320 euro. Hiervoor heb je een eenvoudig aquarium met waterplantjes nodig en tien jaar lang vissenvoer. Dit staat in schril contrast met de kosten van andere huisdieren.

Zo kosten de populairste huisdieren in Nederland, katten, het baasje in hun leven meer dan elfduizend euro. Ofwel op jaarbasis 733 euro. Hiermee zijn katten nog niet de duurste huisdieren.

Een papegaai kost in totaal bijna het dubbele, ruim 21 duizend euro. Dit is wel een investering voor een zestig jaar lange vriendschap. Op jaarbasis gaat het om ongeveer 360 euro, wat wel weer minder is dan de jaarlijkse kosten van een kat.

Kijk je puur naar de jaarlijkse kosten, dan blijft de goudvis het goedkoopst, met kosten van zo'n 32 euro per jaar. Het duurste huisduur is een grote hond, met kosten van circa 1.140 euro per jaar. Daar ben je gemiddeld tien jaar mee zoet.

De verhouding tussen kosten en levensduur is relatief aantrekkelijk bij kleine schildpadden: voor 177 euro per jaar kun je daar al gauw 30 jaar genieten.