Etsy, de online marktplaats voor handgemaakte spulletjes, is populair bij moderne heksen. Maar een aanpassing in de gebruiksvoorwaarden leidt tot beroering: waar moeten de toverkollen hun bezweringen nu online verkopen?

Etsy heeft zich de woede van een prominente groep gebruikers op de hals gehaald: moderne heksen. De site heeft namelijk beleid aangescherpt dat de verkoop van “bovennatuurlijke diensten”, ofwel spreuken en bezweringen, verbiedt, schrijft Quartz.

Foto’s van ritueel

Tot nu toe hadden de heksen daar iets op gevonden. Samen met de toverformule verkochten ze een tastbaar object, en maakten ze duidelijk dat er geen garantie was dat de spreuk ook daadwerkelijk werkte. Zo kon je bijvoorbeeld een bezwering voor een beter seksleven bestellen bij een heks, waarbij de heks foto’s opstuurde waarop ze het toverritueel uitvoert, bijvoorbeeld het verbranden van een envelopje met magische voorwerpen erin.

Maar die sluiproute wil Etsy nu uitbannen. “Het is niet toegestaan enige bovennatuurlijke dienstverlening aan te bieden die een lichamelijke verandering (bijvoorbeeld gewichtsverlies) of een andere uitkomst (bijvoorbeeld liefde, wraak) belooft of suggereert teweeg te brengen, zelfs wanneer een tastbaar voorwerp wordt geleverd”, staat te lezen.

EBay verdreef hekserij al in 2012 van zijn site. Maar Amazon staat te trappelen om de heidense handelaren van Etsy over te nemen. Het internetwarenhuis heeft de site Handmade opgezet om de concurrentie met Etsy aan te gaan.

Kleine maar groeiende markt

Je kunt erom lachen, maar er lijkt wel degelijk een commerciële markt te zijn voor hekserij. In de Verenigde Staten is er een kleine maar groeiende groep die zich identificeert als Heidens of Wicca. Een groepje heksen laat het niet bij vervloekingen, en is een online petitie begonnen om het 'verbod' ongedaan te krijgen. Ze zien de maatregel van Etsy als religieuze discriminatie.

Etsy voert aan dat het aanbieden van diensten altijd al verboden is geweest op de site. De regels zijn alleen maar verduidelijkt, zegt de site. Bovendien wil de site zijn klanten beschermen tegen "praktijken die het op kwetsbare of radeloze klanten hebben voorzien, zoals mensen die behandeling tegen kanker of onvruchtbaarheid zoeken, of mensen met een slecht zelfbeeld die een spreuk voor gewichtsverlies of lichaamsverfraaiing (denk aan penis- of borstvergroting) zoeken."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl