Heineken hoopt met extra vers bier, dat gekoeld en twee keer zo snel van de brouwerij naar de supermarkt wordt getransporteerd, een nieuwe categorie te creëren. Is het bier echt lekkerder dan de reguliere Heineken uit een krat?

“Iedere bierliefhebber kan je vertellen: hoe verser de pils, hoe lekkerder het is”, zegt biersommelier Henri Reuchlin van Bierburo en mede-oprichter van Stichting Bieropleidingen Nederland. “Voor mij is het altijd het grootste feest als ik bij een brouwerij direct uit de tank mag proeven. Dan is pils op z’n allerlekkerst.”

Precies die ervaring wil Heineken naar de consument brengen. Vanaf maandag staan in het koelvak van 33 supermarkten flesjes Heineken Extra Vers, naast de melk en de fruitsappen. De brouwer begint kleinschalig, om de kinderziektes uit de logistieke keten te halen. De bedoeling is om het extra verse bier uiteindelijk landelijk te verkopen.

Om het nieuwe product bij consumenten te introduceren, gaat Heineken in supermarkten demonstraties geven. Bij speciale ‘tap-theaters’ bottelen medewerkers van de brouwerij flesjes op de winkelvloer.

“Dit is een droom”, zegt meesterbrouwer Willem van Waesberghe van Heineken. “Iedere bierafficionado droomt ervan om bier zo vers mogelijk te drinken.”

Heineken Extra Vers is in principe hetzelfde bier als dat in de bekende groene flesjes zit. “Het komt uit dezelfde helderbiertank”, aldus Van Waesberghe. Het verschil zit ‘m in hoe het bier in de schappen belandt. Heineken garandeert op drie manieren de frisheid van het extra verse bier.

Tijd en temperatuur

Allereerst is er de factor tijd. Niet alleen is het transportduur van de brouwerij naar de supermarkt gehalveerd tot enkele dagen, ook de tijd tussen het kopen en opdrinken van het bier is verkort. Een normaal Heineken-biertje is zes maanden houdbaar, bij het extra verse bier is dat slechts dertig dagen.

Dan is er de temperatuur. Ongekoeld bier wordt na verloop van tijd wat zoeter en minder bitter. “Een trappist kan dat best hebben”, aldus Van Waesberghe. “Maar een pils wordt er minder verfrissend van.” Heineken Extra Vers wordt daarom gekoeld getransporteerd en aangeboden in de supermarkt op 5 graden Celsius, de ideale temperatuur.

Zonlicht

Als laatste is er de factor licht. “Bier heeft veel te lijden onder invloed van zonlicht”, aldus bierkenner Pepijn van der Waa van BrewTaste. Licht tast de hop aan dat in het bier zit. Daardoor krijgt het bier een muffig luchtje. “Je kan zelf de proef op de som nemen”, legt Van der Waa uit. “Zet thuis uit dezelfde krat een flesje in de koelkast en eentje een paar dagen in de vensterbank. Trek ze naast elkaar open en je proeft meteen het verschil.”

Het meeste bier zit in donkere flesjes, omdat die relatief weinig licht doorlaten. Wat dat betreft zijn de kenmerkende groene flesjes van Heineken niet handig. De brouwer probeert dat te ondervangen met een velletje karton op de kratten, de zogenoemde ‘crate cover’. Bij het ‘Extra Vers’-bier, dat per stuk wordt aangeboden, doet Heineken een wikkel om elk flesje om zonlicht te weren.

Verssegment

De extra moeite die Heineken doet om het bier zo vers mogelijk te houden, is terug te zien in de prijs. Heineken Extra Vers kost 1,09 euro per stuk, flink meer dan de 0,59 euro voor een flesje uit een krat. “We hebben het uitgebreid onderzocht en hebben er alle vertrouwen in dat de consument dit wil betalen”, zegt marketingdirecteur Bram Westenbrink van Heineken. “Als je het vergelijkt met andere versproducten, dan valt de prijsverhoging ten opzichte van het normale Heineken mee.”

Want het verssegment is waar Heineken op mikt. “Mensen hebben op dit moment behoefte aan natuurlijke, pure producten”, aldus Westenbrink. “Daarom denken we zeker dat hier een markt voor is.” Uiteindelijk hoopt Heineken een nieuwe categorie voor bier te creëren. Als Heineken Extra Vers een succes blijkt, kan in de toekomst ook van andere merken een extra verse variant in de schappen belanden, geeft Westenbrink aan.

Henri Reuchlin van Bierburo denkt eveneens dat het nieuwe Heineken-product kans van slagen heeft. Hij wijst op de gestegen waardering van de gemiddelde Nederlander voor goed bier. “Het is te vergelijken met wat er met sinaasappelsap is gebeurd”, aldus Reuchlin. “Vroeger had je gewoon Appelsientje uit pak in het schap, nu heb je ook sappen die in het koelvak staan.”

Smaak van Heineken Extra Vers

Blijft over de hamvraag: proeft de consument het verschil tussen normale Heineken en Heineken Extra Vers? Volgens Reuchlin gaat er niets boven een biertje vers van de tank. “Hoe dichterbij dat komt in de winkel, hoe beter het is.” Hij denkt dat de smaak van Extra Vers er een klein beetje op achteruitgaat ten opzichte van net gebrouwen bier. “Maar ze doen er alles aan om die teruggang minimaal te houden. Ik denk dat het wel meevalt.”

Meesterbrouwer Van Waesberghe denkt dat het reguliere Heineken in het begin “redelijk dicht tegen dezelfde smaak als Extra Vers zit”. Maar hoe langer je het kratje op het balkon laat staan, hoe groter het verschil. “Ik heb genoeg verjaardagen meegemaakt waar ik het bier van een vorig feestje kreeg”, aldus Van Waesberghe. “Dan drink ik het beleefd op, want het is nog best te drinken. Alleen vind ik het niet lekker.”

LEES OOK: 7 hardnekkige mythes over bier ontkracht