Het grootste hefvaartuig ter wereld ‘Pieter Schelte’ gaat voortaan verder onder de naam ‘Pioneering Spirit’.
Dat maakte het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas maandag bekend, in navolging van eerdere kritiek op de naam.
Allseas liet vrijdag al weten dat er werd afgezien van de keuze ‘Pieter Schelte’, “na de brede en wijdverspreide kritiek”.
In de naam Pioneering Spirit zijn nog steeds de initialen van de Nederlander Pieter Schelte Heerema (1908-1981) terug te vinden. Die deed als officier dienst in de Waffen-SS. Na de oorlog werd hij daarvoor veroordeeld en kreeg hij een gevangenisstraf.
Controversiële naam Pieter Schelte
De internationale transportvakbond ITF eiste eerder al dat de naam van het schip zou veranderen en startte een petitie waarin Shell werd opgeroepen het schip niet in te huren.
Directeur Esther Voet van het Centrum Documentatie Informatie Israël (CIDI) liet via Twitter weten: ,,Allseas haalt bakzeil. Naam grootste boot ter wereld (voormalig SS'er) #PieterSchelte wordt veranderd. #Cidi blij met (te late) beslissing.''
Shell staat voor delicate operatie
Shell wil het vaartuig inzetten bij de ontmanteling van olieplatforms in de Noordzee. Het olie- en gasbedrijf bestempelde de naam eerder als "ongepast". Shell zei vrijdag blij te zijn met het besluit van Allseas.
Shell wil het Brent-olieveld in de Noordzee buiten gebruik stellen. Het start daarbij met het ontmantelen van Brent Delta, één van de vier productieplatforms.
De naam Brent is beroemd èn berucht. Niet alleen is de handelsterm ‘Brent-olie’ van het veld afgeleid, velen zullen vooral denken aan de Brent Spar, een platform dat Shell twintig jaar geleden aanvankelijk wilde dumpen op de Atlantische Oceaan, waarna een storm van protest losbrak.
Shell doet er alles aan om bij de ontmanteling van de Brent Delta een nieuw publiciteitsdrama te voorkomen. Zie ook dit artikel: Shell ontmantelt legendarisch Brent-platform (en wil nieuwe milieuaffaire voorkomen).
Het schip dat Shell wil inzetten, is 382 meter lang en 124 meter breed. Vorige maand meerde het hefvaartuig aan in de Rotterdamse haven bij de Tweede Maasvlakte. Daar blijft het de komende drie maanden liggen om te worden afgemonteerd.
bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl