• Het wordt tropisch warm met temperaturen vanaf 25 graden en uitschieters tot 35 graden op zaterdag, meldt Weeronline.
  • Om niet oververhit te raken moet je natuurlijk genoeg drinken en jezelf beschermen tegen de zon, maar hoe zorg je dat je een koel toevluchtsoord hebt, thuis of op een festival?
  • Dit zijn 9 tips om jezelf, je huis of je tent koel te houden.
  • Lees ook: Is jouw huis klaar voor klimaatverandering? Zo bereid je je voor op hitte en wateroverlast

Nederland kan zich opmaken voor tropisch warme dagen. Vrijdag stijgt het kwik al naar 25 tot 29 graden en zaterdag wordt de warmste dag van het jaar met temperaturen vanaf 25 graden en uitschieters naar mogelijk 35 graden, aldus Weeronline.nl.

Wie geen verkoeling zoekt op het strand – aan zee is het een aangenamere 25 graden met een frisse bries – moet dat misschien thuis doen. Maar dan moet je huis natuurlijk wel koel zijn.

Met het oog op de hittegolven die door klimaatverandering steeds vaker voorkomen, heeft Weeronline een aantal tips op een rij gezet om van je huis een koel toevluchtsoord te maken op hete dagen. Deze gelden ook voor goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen, want als de warmte eenmaal binnen is, krijg je die er moeilijk uit.

Misschien blijf je dit weekend helemaal niet thuis en ben je op een festival. Je wilt natuurlijk niet oververhit raken op Pinkpop, dat dit weekend plaatsvindt. Ook hiervoor hebben we de nodige tips.

Maar laten we beginnen met de tips voor in huis van Weeronline.

1. Gordijnen dicht en zonnescherm omlaag

Volgens Weeronline zijn zonneschermen het meest effectief om je huis koel te houden, omdat ze aan de buitenkant van je huis zitten en dus buiten al de zonnestralen tegenhouden. Met dichte gordijnen komen de zonnestralen nog wel door het glas heen, waardoor het tussen het glas en de gordijnen "heel erg warm kan worden".

Maar met de gordijnen dicht wordt het wel minder snel warm dan als ze open zijn. Doe je zonneschermen dus overdag omlaag en sluit de gordijnen zodat de zon niet onnodig de lucht in je huis opwarmt.

Heb je geen zonnescherm? Er zijn tegenwoordig ook schermen te koop die je met zuignappen aan de buitenkant van je raam kunt plakken.

2. Kies het juiste moment om ramen en deuren te sluiten

In Nederland hebben mensen de neiging om 's middags, op het heetste moment van de dag, hun ramen en/of deuren te openen. Maar zodra het buiten warmer is dan in huis, is het beter om ramen en deuren juist te sluiten. Op hete dagen is het buiten al na een uur of tien in de ochtend warmer dan binnen, aldus Weeronline. Houd vanaf dat moment ramen en deuren gesloten, zodat de warme buitenlucht ook buiten blijft.

Ook 's avonds is het beter om alles potdicht te houden, want aan het eind van de middag en het begin van de avond is de temperatuur juist het hoogst. Het koelt 's avonds slechts langzaam af en de temperatuur buiten blijft hoger dan binnen.

Wanneer de zon echt onder is, is het buiten genoeg afgekoeld om het huis weer lekker te luchten. En daarmee zijn we bij de volgende tip beland.

3. Laat je huis 's nachts luchten

's Avonds als de zon onder is en 's nachts zijn goede momenten op de ramen en deuren lekker tegen elkaar open te zetten, zodat de frisse lucht je huis kan koelen. Het beste moment om te koelen is het eind van de nacht, op dat moment is de temperatuur het laagst.

Ook de vroege ochtend is een goed moment om ramen en deuren open te houden en frisse lucht binnen te laten.

4. Hang geen was binnen

Luchtvochtigheid heeft grote invloed op hoe warm het in huis aanvoelt, aldus Weeronline. Hitte in droge lucht trek je beter dan hitte in vochtige lucht. Reden om vooral niet de was in huis op te hangen. Het vocht uit de kleding verdampt, waardoor die droogt. Maar de lucht wordt vochtiger en voelt veel warmer en klammer aan.

Geen buitenruimte? Wacht dan liever op koeler weer om de was op te hangen. De droger aanzetten is namelijk ook geen optie, omdat die net als alle grote apparaten veel warmte produceert.

5. Zet ramen en deuren slim open als hitte het land uit is

Heeft de hitte eenmaal het land verlaten, maar merk je daar niets van in huis, zet dan zoveel mogelijk ramen en deuren open om de boel goed te laten doortochten. Hierbij tipt Weeronline dat het soms beter is om een paar ramen tegen elkaar open te zetten en niet alle ramen. Dit hangt af van de windrichting.

Bij een raam op het westen en een raam op het oosten en een westelijke wind, creëer je een luchtstroom van de ene naar het andere raam waardoor het optimaal afkoelt.

Heb je geen raam waar de wind op staat, dan kun je een trucje toepassen. Zet twee ramen open en zet voor het ene raam een ventilator die je naar buiten richt. Op die manier wordt de warme lucht je huis uitgeblazen en de koele lucht naar binnen gezogen .

6. Festival of elders buiten? Bescherm jezelf tegen de zon

De zonkracht is dit weekend erg hoog, wat volgens Weeronline betekent dat een gevoelige huid al na een kwartier kan verbranden. Vertoef je op het strand, bedenk dan dat de weerspiegeling van het zonlicht op het water en de zandkorrels je nog sneller doen verbanden. Smeer je dus goed in en doe dat regelmatig. En zoek als het even kan de schaduw wanneer de zon het felst schijnt, in het begin van de middag.

Verder is een hoedje of ander hoofddeksel een goed idee om de nodige verkoeling te brengen en geen zonnesteek op te lopen. Uiteraard moet je ook je zonnebril en luchtige kleding niet vergeten. Denk daarbij ook aan een vestje of iets anders waarmee je je huid kan bedekken als de zon er te veel op brandt.

7. Drink elk uur een glas water (ook als je geen dorst hebt)

Hitte doet je zweten, en dat betekent dat je voldoende moet drinken om niet uit te drogen. Volgens het Voedingscentrum heeft een volwassene per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht uit dranken nodig. Maar met warm weer is het goed om 2 liter water te drinken.

Is je urine donker, dan drink je te weinig. Het Voedingscentrum tipt om elk uur een glas water te drinken, ook als je geen dorst hebt. Vind je water maar saai en wil je liever sap of alcohol, bedenk dan dat je hiermee niet de dorst lest. Ga je wel voor alcohol, drink dan naast dat glas ook een glas water. Of leuk je water wat op door er wat fruit in te stoppen en het een smaakje te geven.

8. Op het festival of camping: kies de juiste tent

Ben je op een festival of op de camping, dan is de kans groot dat je in een tent bivakkeert. En in de tent kan het nogal heet worden. Je kunt jezelf voorbereiden door in ieder geval voor de juiste tent te kiezen.

Een tent met dubbele deur bijvoorbeeld en horrengaas, zodat je 's nachts lekker kan luchten. Een katoenen tent blijft koeler dan een van polyester of nylon. En dan zijn er nog tenten met een zwarte binnenkant en isolerende laag, die beloven dat het er 17 graden koeler is dan in reguliere tenten.

9. Houd warmte buiten de tent of koel jezelf

Speciale tent of niet, wellicht kun je het aangenamer maken door je tent in ieder geval in de schaduw te planten en die te luchten via de ventilatiepunten en/of opening. Doe dat op de juiste momenten, net als thuis. En verwijder de buitentent, wederom op de juiste momenten op de dag.

Wellicht dat een ventilator op batterij helpt, daarmee verdwijnt de warme lucht niet, maar deze wordt wel verplaatst, wat enigszins verlichting kan brengen.

Een isolatiematje, zo'n ding dat voorkomt dat je autoruit niet bevriest, weerkaatst ook de zon. Knip een thermomat op maat en leg deze over je festivaltent, tipt Obelink.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen buiten te slapen in een hangmat of op een luchtbed. Zorg dat je je dan insmeert tegen muggen of er een op een of andere manier een klamboe overheen hangt. Daarnaast kun je jezelf koel houden. Obelink tipt natte sokken of je handen en polsen nat maken.

Wat ook helpt, is je benen insmeren – vergeet vooral je enkels niet – met een goedje van liefst heel sterke eucalyptus of munt. Met de heerlijke, koele tintelingen op je benen, kom je de heetste nachten door.

LEES OOK: Is jouw huis klaar voor klimaatverandering? Zo bereid je je voor op hitte en wateroverlast