Snapchat liegt. Dat beweert voormalige ‘groei manager’ Anthony Pompliano in een ronkende rechtszaak over zijn extreem korte aanstelling bij het stormachtig groeiende sociale netwerk.

Het draait allemaal om drie weken in de zomer van 2015, toen Pompliano als ‘groei manager’ bij Snapchat werkte om prompt weer ontslagen te worden. Iets meer dan een jaar werkte hij al voor Facebook en Pompliano beweert nu in een rechtszaak in Californië dat Snapchat hem wilde hebben om de geheimen van de grote concurrent prijs te geven. Toen hij dat weigerde, zou hij ontslagen zijn en nu is Snapchat erop uit om hem af te schilderen als een ‘incompetente’ en ‘ontevreden’ ex-werknemer.

De soap gaat nog een stapje verder omdat Pompliano ook beweert dat Snapchat – dat als bedrijf tegenwoordig Snap heet – liegt jegens investeerders in aanloop naar de beursgang die dit jaar moet plaatsvinden.

‘Verdraaien van de feiten’

“Snapchat zal zich nergens van weerhouden om de beursgang te bereiken, inclusief het verdraaien van ‘materiële feiten'”, aldus de stukken van de rechtszaak tussen Pompliano en Snapchat.

Snap ontkent de aantijgingen en slaat terug met de repliek dat ‘ze volledig verzonnen zijn door een ontevreden ex-medewerker’. Tegenover Business Insider wilde het sociale netwerk – dat succesvol werd met automatisch verdwijnende berichten – niet reageren, maar bij andere media spreekt het Pompliano tegen. In de documenten voor de rechtszaak poneert Snapchat dat de groeimanager ‘incompetent’ was en hij ‘niet adequaat presteerde in zijn functie’.

Pompliano werkt volgens zijn LinkedIn-profiel weer - of nog steeds? - bij Facebook. De drie weken die hij bij Snapchat doorbracht staan wel vermeld op zijn profiel, maar zijn stint bij Facebook zou hij er niet voor onderbroken hebben. Bij Facebook zou hij nu verantwoordelijk zijn voor Pages als 'groei manager'. Daarnaast beheert hij investeringskapitaal bij zijn eigen Full Tilt Capital.

 

snapchat pompliano lawsuit redaction

De rechtbankstukken in de zaak zijn grondig gecensureerd. Foto: Business Insider
De meeste informatie in de stukken voor Pompliano's zaak tegen Snap zijn gecensureerd, dus de details blijven voorlopig in nevelen gehuld. Waarover Snap precies gelogen zou hebben volgens de oud-manager is ook nog onduidelijk.
Pompliano is wel open over de intenties van Snapchat om hem in te huren terwijl hij bij Facebook werkte. "De echte reden dat Snapchat dhr. Pompliano bij Facebook wegkaapte, is niet omdat ze een 'groeiteam' op wilden zetten, maar voor het schandelijke doel om Facebooks vertrouwelijke en gepatenteerde informatie te verkrijgen."
De startup-manager eist een schadevergoeding van Snapchat en een gerechtelijk bevel om het bedrijf te sommeren de waarheid te vertellen, zowel over 'de leugens jegens investeerders' als over de redenen voor zijn aantrekking en ontslag. "Na het ontslag heeft Snapchat geprobeerd om zijn reputatie en carrière te vernietigen door een lastercampagne in te zetten tegen dhr. Pompliano."

Lees hieronder de rechtbankverklaring: