Vind je presentaties geven spannend, dan heb je vast weleens dé tip gekregen: geloof in jezelf. Een verschrikkelijk advies, vindt Karl Raats. Hij is één van de populairste sprekers van Nederland. Zijn gouden tip om mensen te boeien: geloof niet in jezelf, maar in het publiek. Dat vertelt hij in Aanjagers, een podcastserie van Salesforce.

Karl Raats was Spreker van het jaar 2016, in de categorie persoonlijke ontwikkeling. Ook stond hij in de top 5 populairste sprekers van sprekersbureau Quality Bookings.

Uit zijn jarenlange ervaring weet hij dat het publiek juist wíl dat je slaagt. De luisteraars en kijkers hebben namelijk al besloten dat ze naar jou gaan luisteren, dus ze hopen dat je presentatie de moeite waard is. 

Als je niet gelooft in je publiek, als je er niet van overtuigd bent dat zij iets kunnen doen met jouw boodschap, houd die lezing dan niet, meent Raats. Als je voelt: deze mensen zitten te wachten op deze boodschap, geloof dan in je publiek en laat dat ook merken in elk woord dat je zegt.

Creatief denken

Behalve spreker is Raats eigenaar van Pinching the Ostrich. Met dit bureau helpt hij duizenden managers en ondernemers over de dam van hun eigen creatieve potentieel. Een van Raats’ eigen creatieve ideeën resulteerde in de ja-cheque. Dit is een ‘blanco’ waardebon die je geeft om iemands droom in vervulling te laten gaan. De ontvanger mag álles aanvragen en de schenker zegt bij voorbaat ‘ja’.

In de podcastserie Aanjagers vertelt Raats hoe hij op het idee is gekomen voor de ja-cheque, geeft hij tips over hoe je creatief kunt denken en deelt hij tips voor beginnende sprekers en presentatoren.

Laat je inspireren door Nederlandse aanjagers

Salesforce’ Patrick Willer en Nick Botter spreken in de podcastserie Aanjagers met toonaangevende gasten die hun industrie op zijn kop zetten. Ze zijn creatief, innovatief en in Aanjagers geven ze je een kijkje in de keuken. In de komende afleveringen hoor je Kasper Brandi Petersen, succesvol meervoudig ondernemer en Neelie Kroes, voormalig EU-commissaris en tegenwoordig onder andere internationaal pleitbezorger voor de positie van vrouwen in de tech-industrie en vrouwelijk ondernemerschap, over hun grootste successen.

Aanjagers is een podcast van Salesforce; verenig al je teams rondom je klant met Salesforce Customer 360.

Luister de hele serie hier op Spotify.