Tienduizenden eigenaren van een appartement moeten als het aan het kabinet ligt verplicht gaan sparen, om groot onderhoud op te kunnen vangen. Het gaat om mensen die lid zijn van een vereniging van eigenaren.

Deze eigenaren hebben al een spaarplicht, maar er zijn geen minimumbedragen vastgesteld. Het kabinet komt nu met een wetswijziging waarin de vereniging van eigenaren verplicht een half procent van de herbouwwaarde te sparen, meldt de Volkskrant.

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om een woning weer op te bouwen nadat er bijvoorbeeld een brand is geweest. Dat bedrag is wat lager dan de verkoopprijs. Als een pand net gerenoveerd is, kunnen eigenaren moeite hebben om een half procent van de herbouwwaarde op te hoesten. Het kabinet wil de vereniging van eigenaren dan de kans geven om een onderhoudsplan op te stellen.

Volgens de Volkskrant stemt de Tweede Kamer donderdag waarschijnlijk met het voorstel in. Het kabinet wil op die manier voorkomen dat de appartementencomplexen verkrotten. In totaal zijn er 121 duizend vereniging van eigenaren, waarvan de helft geen geld opzij zet voor onderhoudkosten. Daardoor hebben veel woonblokken te maken met achterstallig onderhoud.

In totaal bezitten 1,2 miljoen Nederlanders een appartement. Zij zijn automatisch lid van een vereniging van eigenaren. In die vereniging worden besluiten gemaakt over gezamenlijke delen van het complex, zoals de lift of de gevel. Soms zijn er honderden mensen lid van zo’n vereniging, in andere gevallen gaat het maar om twee personen.

Veel kleine verenigingen van eigenaren reserveren geen geld voor onderhoud. Dat wil het kabinet nu dus voorkomen.