Je kunt de gezondheid van je hart verbeteren door een aantal goede gewoontes te adopteren. Dat kan verouderingsprocessen vertragen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Onderzoekers hebben gegevens geanalyseerd van meer dan 6.500 volwassen Amerikanen en presenteerden de eerste uitkomsten tijdens een bijeenkomst van de American Heart Association (AHA).

De onderzoekers wilden de daadwerkelijke leeftijd van de deelnemers vergelijken met hoe snel hun lichamen verouderen. Ze gebruikten hiervoor de maatstaf “fenotypische leeftijd”, waarbij gezondheidskenmerken als het functioneren van de organen en ontstekingen worden gebruikt om te bepalen of je lichaam “jonger” of “ouder” is dan je daadwerkelijke ‘chronologische’ leeftijd, zegt onderzoeker Nour Makarem van The Columbia University.

“Fenotypische leeftijd is een praktisch middel om het biologische verouderingsproces in de gaten te houden en een goede voorspeller van de risico’s op ziektes en overlijden”, zegt Makaren in een persbericht.

De onderzoekers concludeerden dat een gezonder hart leidt tot een vertraging van het verouderingsproces en vice versa. Zo was de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan het onderzoek met een gezond hart 41 jaar en was hun biologische leeftijd 36. En andersom versnelt een zwak hart het verouderingsproces: deelnemers met een matige hartconditie waren gemiddeld 53 jaar oud, maar hun biologische leeftijd werd ingeschaald op 57.

De onderzoekers hebben berekend dat mensen met het gezondste hart biologisch gezien bijna zes jaar jonger zijn dan hun daadwerkelijke leeftijd.

Een gezonde levensstijl voor het hart is van belang voor je hartconditie. Denk dan aan voedzame maaltijden, genoeg slapen, voldoende beweging en het in de gaten houden van cholesterol, bloeddruk en de bloedsuikerspiegel.

Foto: Fly View Productions/Getty Images

8 gezonde gewoonten voor je hart


In Nederland zijn er zo'n 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte, blijkt uit cijfers van de Hartstichting. Er sterven dagelijks 103 mensen aan en er worden elke dag zo'n 644 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hart- of vaatziekte.

Dit zijn acht goede gewoonten om je hart zo gezond mogelijk te houden:

  • Een gezond dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel en matig wat betreft rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen.
  • Voldoende bewegen, waarbij het doel 2,5 uur aan matig intensieve inspanning per week is en idealiter een mix is van krachttraining en cardio.
  • Op gezond gewicht blijven: Hoewel BMI niet altijd een goede maatstaf is voor je gezondheid, zorgt meer lichaamsvet over het algemeen wel voor grotere risico's op gezondheidsproblemen als chronische ziektes.
  • Een goede nachtrust van tussen de zeven en negen uur zorgt voor een beter humeur, betere bloeddruk en zelfs een gezonder gewicht.
  • Geen nicotine voorkomt serieuze gezondheidsproblemen als gevolg van het roken van tabak of e-sigaretten.
  • Je cholesterolgehalte beperken omdat minder van het "slechte" LDL-cholesterol belangrijk is voor de bloeddoorstroming en het voorkomen van verstoppingen die een hartaanval of beroerte kunnen veroorzaken.
  • Een gebalanceerde bloedsuikerspiegel krijg je door het eten van genoeg vezels en eiwitten en regelmatig te bewegen en dat helpt om je metabolisme gezond te houden en het risico op hartproblemen te verminderen.
  • Een hoge bloeddruk voorkomen is ook van groot belang om het risico op een hartaanval of beroerte te beperken en dat kan door goed om te gaan stress en je te houden aan de andere tips op deze lijst.

Als je de bovenstaande gedragsrichtlijnen volgt, neemt de kans toe dat je gezonder oud wordt, zeggen de onderzoekers.

"Een betere naleving van alle 8 'Life's Essential'-voorschriften verbetert je cardiovasculaire gezondheid, vertraagt het verouderingsproces en heeft vele voordelen", zegt Makarem in het persbericht. "Een lagere biologische leeftijd zorgt niet alleen voor minder risico's op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, maar zorgt ook voor een langer leven en een kleinere kans op vroegtijdig overlijden."

LEES OOK: Vergeet de ‘vetverbrandingszone’: de ideale hartslag bij trainen om af te vallen verschilt sterk per persoon, blijkt uit onderzoek