Miljardair Don Hankey heeft maandag een borgsom van 175 miljoen dollar gefinancierd voor het hoger beroep van Donald Trump. De borg is een aanbetaling aan de boete van ruim 350 miljoen dollar die Trump en zijn bedrijf eerder door de rechtbank in New York opgelegd kregen.

Als Trump niet voor het verlopen van de deadline van 4 april de aanbetaling zou doen, dan zou de New Yorkse procureur-generaal Letitia James beslag leggen op eigendommen van Trump in New York. Maar door de betaling van Hankey ontsnapt Trump nu aan een beslaglegging.

De 80-jarige Hankey staat aan het hoofd van de Hankey Group, die meer dan 3.400 mensen in dienst heeft en bijna 23 miljard dollar waard is, aldus zakenblad Forbes. Het imperium van Hankey bestaat uit acht bedrijven in de auto-, financiële, technologie-, vastgoed- en verzekeringssector.

Het is niet de eerste keer dat Hankey financieel verbonden is aan een entiteit die Trump uit de problemen heeft geholpen, hoewel de zakenman tegen persbureau Bloomberg vertelde dat hij het niet om politieke redenen heeft gedaan.

Garantstelling voor Trump is zakelijke deal

"Ja, ik heb in het verleden op hem gestemd, maar dit is een zakelijke deal", zei Hankey in het interview met Bloomberg over de betaling van de 175 miljoen dollar. "Ik heb Donald Trump nooit ontmoet, noch telefonisch met hem gesproken."

Hankey vertelde ook dat hij heeft geïnvesteerd in Axos Bank - die Trump Tower in 2022 herfinancierde voor 100 miljoen dollar, nadat de eerdere lening die de Trump Organization was aangegaan voor het gebouw op een 'debt watch list' werd geplaatst. De financiering van Axos Bank voor de Trump Tower zou niets te maken hebben met de borgsom van Trump.

Automiljardair helpt Trump uit de brand met borg van $175 miljoen

Het persoonlijke vermogen van Hankey is de afgelopen drie jaar bijna verdubbeld en wordt nu geschat op 7,4 miljard dollar.

De miljardair groeide op in een arbeidersgezin, waar hij al van jongs af aan meehielp in de autodealer van zijn vader. Hij waste en poetste de auto's en kreeg er later een 'echte baan' als autoverkoper. Hankey nam in 1972 de zaak van zijn vader over en bouwde van daaruit zijn imperium op.

De Hankey Group bestaat uit verschillende bedrijven, zoals een financieringsbedrijf dat autoleningen aanbiedt, een verzekeringsmaatschappij, een techbedrijf dat software ontwikkelt voor autodealers en een vastgoedbedrijf dat 488.343 vierkante meter commercieel vastgoed en 12 miljoen vierkante meter grond voor stedelijke ontwikkeling in Zuid-Californië bezit.

De miljardair zorgde twee jaar geleden voor ophef toen hij bijna 83 miljoen dollar investeerde in een megavilla in Bel Air, een super chique wijk in Los Angeles. Het huis van bijna 10.000 vierkante meter heeft 21 slaapkamers en 42 badkamers. Het bevat ook een gastenverblijf van 370 vierkante meter, meerdere zwembaden, een nachtclub, een spa, een schoonheidssalon, een bowlingbaan en een bioscoop.

Foto: David Sucsy/Getty

Het plan was om de villa met een dikke winst te verkopen, maar er was bijna geen interesse in. Het landhuis werd uiteindelijk geveild voor minder dan de helft van de verwachte waarde van 500 miljoen dollar.

LEES OOK: Donald Trump moet met terugwerkende kracht boeterente van $2,6 miljoen per maand betalen bovenop rechterlijke boete van $355 miljoen