- Er zijn duidelijke tekenen van een terugval van containerladingen die naar de VS worden verscheept.
- Dit kan ertoe leiden dat Amerikanen voor bepaalde producten binnenkort met lege schappen te maken krijgen.
- De effecten van de handelsoorlog worden dan pijnlijk zichtbaar in winkels.
- Lees ook: Handelsoorlog Trump kost Nederland flink wat economische groei komende anderhalf jaar
Het is alweer een maand geleden dat president Donald Trump zijn importheffingen aankondigde op zo’n beetje alles wat de VS binnenkomt. Behalve grote onrust op de financiële markten, is er in de echte wereld nog relatief weinig van te merken geweest.
Die vertraging komt vooral door de tijd die vrachtschepen erover doen om de Grote Oceaan over te steken: dat kan 20 tot 45 dagen duren. Het schrappen van orders bij Chinese leveranciers direct nadat Trump zijn nieuwe handelsbeleid aankondigde, begint echter wel voelbaar te worden in de Verenigde Staten.
“We beginnen dit te zien aan de westkust en we verwachten dat het erger gaat worden”, zegt hoogerleraar Supply Chain Management Jason Miller van de Michigan State University tegen Business Insider.
In de afgelopen weken hebben bestuurders van grote winkelketens als Walmart, Target en Home Depot Trump gewaarschuwd dat Amerikanen de komende weken op lege schappen kunnen gaan stuiten als hij zijn beleid voortzet.
In een kabinetsbijeenkomst erkende Trump afgelopen woensdag dat zijn beleid het aanbod voor het winkelende publiek later dit jaar kan beperken. "Misschien zullen kinderen twee poppen krijgen in plaats van dertig", zei hij. "En misschien zullen die twee poppen een paar dollar duurder zijn dan normaal."
Handelsexperts zeggen dat Amerikaanse consumenten vanaf de zomer op serieuze problemen zullen stuiten, of het nu gaat om scherpe prijsstijgingen of simpelweg tekorten aan producten.
Dit zijn zeven grafieken die een beeld geven over de gevolgen van de handelsoorlog voor Amerikaanse consumenten.
1) De Amerikaanse economie is voor het eerst in drie jaar gekrompen
Uit woensdag gepubliceerde gegevens van het Bureau of Economic Analysis blijkt dat er in het eerste kwartaal van dit jaar een serieuze dip is voor de Amerikaanse economie die een eind maakt aan elf achtereenvolgende kwartalen van groei.
Dit leidt tot nieuwe zorgen over een mogelijke recessie. Het is goed om hierbij op te merken dat het eerste kwartaal al was afgelopen toen Trump op 2 april officieel zijn handelsoorlog aankondigde, maar toch werd er al geanticipeerd op de verwachte invoering van hogere importtarieven.
2)Amerikaanse bedrijven hebben versneld importorders geplaatst
De belangrijkste factor bij de daling van het nationaal inkomen was een groeiend handelstekort als gevolg van versnelde importen in het eerste kwartaal. Bedrijven wisten dat er importheffingen zouden komen na de verkiezing van Trump en anticipeerden daarop door bestellingen naar voren te halen
Toch brengt ook het eerder bestellen van een grote hoeveelheid producten de nodige kosten en logistieke uitdagingen met zich mee en kunnen retailers en leveranciers met de gebakken peren komen te zitten als de consumentenbestedingen terugvallen.
3) De vrachtvolumes van vooral China naar de VS dalen fors in april
De hoeveelheid containervracht is deze week aanzienlijk gedaald. Sommige maatschappijen melden dat de vracht over de Grote Oceaan met 30 procent of meer is terugvallen, voornamelijk vanuit China.
Een woordvoerder van de haven van Los Angeles zegt tegen Business Insider dat er na volgende week weer iets meer goederen zullen aangekomen, omdat er meer wordt geïmporteerd uit andere landen dan China.
Volgens hoogleraar Miller zal die kleine stijging tijdelijk zijn. "Snelle import van goederen van elders naar de VS kan het verlies van de Chinese volumes niet volledig compenseren", zegt hij.
4) VS ontvangt meer lege containers
Zogeheten 'blank sailings' zijn schepen die lege containers naar havens varen om daar te worden gevuld met exportgoederen. Normaal gesproken zijn er in de haven van Los Angeles een handjevol 'blank sailings' per maand.
Maar de haven zegt nu in mei en juni respectievelijk 17 en 12 'blank sailings' te verwachten, dat komt neer op zo'n 175.000 gevulde containers minder.
5) De onzekerheid over het economisch beleid VS stijgt fors
Vrijwel niemand lijkt een idee te hebben wat Trump wil bereiken met zijn handelsoorlog — niet in het Witte Huis, niet op Wall Street niet en ook de gewone Amerikaan niet.
Een van de gevolgen van die onduidelijkheid is de hoge mate van onzekerheid over het beleid. Die piekte voor het laatst tijdens het begin van de coronapandemie. Amerikanen zijn altijd behoorlijk goed in staat geweest om te gaan met zowel goed als slecht nieuws, maar onzekerheid zorgt er meestal voor dat huishoudens en bedrijven de hand op de knip houden.
6) Kleine bedrijven raken optimisme kwijt…
Grote bedrijven zijn zeker niet blij met de huidige situatie, maar veel van hen hebben de afgelopen zes maanden gezegd dat ze goed voorbereid zijn op alles wat op hun pad komt.
Kleine bedrijven zijn vaak afhankelijker van China en hebben niet het kapitaal en mogelijkheden om de handelstarieven te omzeilen. Ook kopen kleinere bedrijven meestal niet genoeg in om buitenlandse leveranciers om kortingen te vragen ter compensatie van de gestegen importkosten.
"Vaak stoppen bedrijven en consumenten met hun activiteiten, als ze onzeker zijn over hun toekomst", zei hoofdeconoom Dana Peterson van The Conference Board eerder tegen Business Insider. "Bedrijven investeren niet en nemen geen nieuwe mensen aan, terwijl consumenten geen geld uitgeven. Ze gaan gewoon stilzitten en afwachten wat er gaat gebeuren."
7) Vertrouwen van consumenten duikt omlaag
Net als kleine bedrijven zijn ook Amerikaanse consumenten helemaal niet enthousiast over de economie.
De index van de University of Michigan voor het consumentenvertrouwen nam in april een nieuwe duikvlucht naar 52,2 punten. Dat is 20 punten lager dan aan het begin van het jaar. De laatste keer dat het vertrouwen zo laag was, was in de zomer van 2022 toen de inflatie was gestegen naar meer dan 9 procent.
Destijds zorgden het lage vertrouwen en de hoge prijzen er niet voor dat consumenten de hand op de knip gingen houden, maar het is maar de vraag of dat dit keer ook zo is.
Zelfs als het Witte Huis van gedachten verandert, zal de VS hinder ondervinden van hogere prijzen en tekorten aan goederen, als de hoger belaste producten zich een weg banen door de leveringsketen, zegt Miller. "Veel van de gevolgen voor de prijzen zullen pas tegen de zomer voelbaar worden", zegt hij. "Broodroosters met importtarieven van 145 procent zullen ergens eind mei, begin juni in de winkels belanden."
LEES OOK: De economische en politieke wereldorde staat op het punt om uiteen te vallen door de handelsoorlog, volgens beursgoeroe Ray Dalio