China en de VS benadelen elkaar met hogere importheffingen ter waarde van ruim 175 miljard euro op goederen. Maar dat betekent niet dat er alleen maar verliezers zijn in de handelsoorlog.

Let je op de handel tussen de VS en China, dan zijn er duidelijke aanwijzingen van de negatieve effecten van het handelsconflict. Deze week bleek bijvoorbeeld  dat de handel in varkensvlees vanuit de VS naar China afgelopen jaar flink is gekelderd.

Toch zijn er ook winnaars.

Onderstaande grafiek is samengesteld door zakenbank HSBC en komt uit een rapport over de Duitse economie. De grafiek laat zien who’s hot and who’s not in de handelsoorlog.

Zo ziet Brazilië zijn export van soja naar China exploderen, nu de export van sojabonen vanuit de VS naar China stilvalt. 

US-China trade war winners losers

Foto: HSBC

Andere winnaar is Rusland. Dat land profiteert fors, nu het meer olie kan slijten aan de Chinezen. China was voorheen goed voor 20 procent van de Amerikaanse olie-exporten. Maar momenteel verkopen de Amerikanen bijna geen olie meer aan China.

Lees ook op Business Insider

Duitsland daarentegen behoort tot de verliezende partijen. De bestuursvoorziter van autoconcern Volkswagen waarschuwde onlangs dat de handelsoorlog niet goed is voor de wereldwijde vraag naar auto’s. Duitsland heeft dan ook last van de afgenomen vraag vanuit China.

LEES OOK: China koelt af en dat heeft alles te maken met de penibele situatie van Chinese consumenten