De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag met een fors verlies, terwijl de beurzen in Europa het verlies uiteindelijk beperkt hielden. De aankondiging van president Donald Trump dat er tarieven komen op goederen uit Mexico had zijn weerslag op het sentiment.

China zorgde er met een zwarte lijst voor ‘onbetrouwbare’ buitenlandse bedrijven en de inwerkingtreding van nieuwe importheffingen op Amerikaanse producten ook voor dat de handelsspanning volop onder de aandacht bleef.

De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent lager, de breed samengestelde S&P 500 leverde 1,3 procent in en techbeurs Nasdaq ging 1,5 procent omlaag. In Europa sloot de AEX-index met een verlies van 0,9 procent op 540,49 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 0,8 procent in, terwijl de beursgraadmeter in Frankfurt 1,5 procent toegaf na een onverwachte daling van de Duitse winkelverkopen.

Mexico op de korrel vanwege illegale migratie

Trump kondigde vrijdag aan dat de Verenigde Staten goederen uit Mexico vanaf 10 juni met een heffing van 5 procent gaan belasten. Die heffing lijkt vooral autobouwers als Ford en General Motors te treffen. Ook Levi Strauss, dat veel jeans produceert in Mexico, kreeg een stevige tik op de beurs.

De handelstarieven worden geleidelijk aan verhoogd, meldt Trump op Twitter. “Het tarief zal geleidelijk toenemen totdat het probleem van de illegale immigratie is verholpen, waarna de tarieven worden opgeheven.” Het Witte Huis laat in een verklaring weten dat op 1 juli het tarief wordt verhoogd tot 10 procent. Iedere maand zal de importheffing met 5 procent verder stijgen tot op 1 oktober de 25 procent is bereikt.

De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, wil met Trump in gesprek naar aanleiding van de sancties. ''Meneer Trump, de sociale problemen laten zich niet oplossen door tarieven en dwangmaatregelen'', zei hij. Hij kondigde aan dat vrijdag nog een delegatie onder leiding van zijn minister van Buitenlandse Zaken richting Washington zal gaan om te proberen een oplossing te vinden.

Volgens López Obrador voldoet zijn land aan zijn verplichtingen om migratie naar de VS tegen te gaan.

Ook India kan gedag zeggen tegen gunstig handelsakkoord

Donald Trump maakte vrijdag ook bekend dat de Verenigde Staten afgelopen woensdag een punt hebben gezet achter een handelsakkoord met India. Onder het betreffende ontwikkelingsprogramma mag India nu nog duizenden soorten goederen naar de Verenigde Staten exporteren zonder heffingen te betalen.

Volgens Trump zijn de afspraken met India niet eerlijk, omdat dit Aziatische land nog wel handelsbarrières opwerpt voor Amerikaanse export. "Ik heb vastgesteld dat India de Verenigde Staten niet heeft verzekerd dat India rechtvaardige en redelijke toegang tot zijn markten zal bieden", aldus de president in een verklaring.

In maart maakte Trump al bekend de handelsafspraken met India te willen beëindigen. De export naar de VS die onder de regeling valt, heeft een waarde van 5,6 miljard dollar. Het Indiase ministerie van Handel liet eerder al weten dat de schade beperkt zou blijven door het besluit, omdat het programma "slechts'' 190 miljoen dollar aan voordelen oplevert.