- De Amerikaanse president Donald Trump heeft veel landen hogere importtarieven opgelegd, waardoor toeleveringsketens in de wereld flink worden geraakt.
- De Nederlandse kassenleverancier Atrium Agri voelt de financiële gevolgen, maar merkt ook veel onzekerheid in de markt.
- Financieel directeur Marc Albas schrijft in een blog op CFO.nl over de situatie voor zijn bedrijf en deelt lessen voor vakgenoten.
- Lees ook: Handelsoorlog Trump kost Nederland flink wat economische groei komende anderhalf jaar
De Nederlandse leverancier van hightech kassen Atrium Agri is allesbehalve blij met de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump gestart is. Financieel directeur Marc Albas schrijft in een blog op CFO.nl: “De heropleving van protectionisme en deglobalisering, aangewakkerd door de koerswijzigingen onder president Trump, laat diepe sporen na. Nu al. Zijn wispelturige beleidsmaatregelen in het algemeen en de importheffingen op goederen maken het vrijwel onmogelijk om strategisch, tactisch en zelfs operationeel effectief beleid te voeren. En dan is hij pas 100 dagen bezig!”
De importheffingen raken Atrium Agri hard, legt CFO Albas uit. “Onze innovatieve kasoplossingen, hoogwaardige materialen zoals speciaal glas, en technologische installaties voor klimaat- en waterbeheer komen uit een (wereld)wijd netwerk van partners. De aangekondigde importheffingen op onder andere staal, aluminium en technologische componenten zetten de operationele keten ernstig onder druk. Kosten voor bouwprojecten in de VS stijgen aanzienlijk en planningen lopen uit. Bovendien zijn klanten minder bereid te investeren in nieuwbouw wanneer zij worden geconfronteerd met onzekere prijsontwikkelingen.”
Strategie aanpassen op handelsoorlog Trump
De Nederlandse kassenleverancier wordt dus hard geraakt door de handelsoorlog van Trump, waar andere landen(blokken) op reageren. Albas zegt dat besluitvorming over investeringen van tientallen miljoenen euro’s beïnvloed wordt door de waan van de dag, en dat er daarom een nieuwe strategie bedacht moet worden.
In zijn blog schrijft Albas: “Deze situatie vraagt om een herziening van onze strategie als kassenbouwer. Niet alleen operationele, maar ook strategische keuzes worden bemoeilijkt. We moeten nadenken over het verkorten van supply chains, het opzetten van lokale productielijnen en het heroverwegen van internationale partnerships. Maar deze omschakeling vereist tijd, middelen en investeringen – een luxe die niet ieder bedrijf zich kan veroorloven.”