- De Nederlandse export en bedrijfsinvesteringen komen onder druk te staan door de handelsoorlog van de Amerikaanse president Trump.
- Daardoor kan de economische groei in 2025 en 2026 flink geraakt worden.
- De effecten op de inflatie vallen mogelijk mee, mede door de daling van de dollar die importen goedkoper maakt.
- Lees ook: Groei Nederlandse economie valt vrijwel stil in het eerste kwartaal van 2025
De importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump op 2 april heeft aangekondigd, remmen naar verwachting de economische groei van Nederland. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van een studie naar de effecten van de handelstarieven. De Nederlandsche Bank (DNB) bracht gelijktijdig een eigen onderzoek naar buiten met min of meer dezelfde conclusies.
De tariefschok is in historisch perspectief groot, zo blijkt uit de onderstaande grafiek van DNB.

De tarieven leiden volgens het CPB tot hogere kosten en veel onzekerheid voor bedrijven. Daardoor dalen de investeringen en de export, wat zorgt voor een lagere groei. Het bruto binnenlands product (bbp), de maatstaf voor de economische groei, valt volgens het CPB door de heffingen eind 2026 1 procentpunt lager uit.
DNB laat aan de hand van een eigen simulatie met twee modellen zien dat het negatieve effect op de economische groei dit jaar naar verwachting 0,3 procentpunt tot 0,4 procentpunt bedraagt. Voor 2026 varieert dit tussen de 0,7 procentpunt en ruim 1,6 procentpunt.

In het licht van de handelsoorlog benadrukt DNB dat het voor de Nederlandse economie van cruciaal belang is dat de Europese interne markt wordt versterkt. Dat kan door handelsbelemmeringen binnen de Europese Unie te minimaliseren. Daardoor wordt een interne markt gecreëerd met voldoende schaal en afzetmogelijkheden "waar bedrijven, consumenten en de economische groei van kunnen profiteren", aldus DNB.
Daling dollar maakt import goedkope en drukt inflatie
Door de dalende koers van de Amerikaanse dollar zijn de gevolgen van de heffingen voor de inflatie in Nederland echter beperkt. Als de Europese Unie terugslaat met importheffingen op goederen uit de VS zal dat leiden tot hogere invoerprijzen voor Nederland, maar ook het effect hiervan op inflatie is waarschijnlijk niet heel groot. Daarbij heeft het CPB geen rekening gehouden met verder oplopende onzekerheid bij bedrijven en investeerders. Terugslaan zal in dat geval nog grotere gevolgen kunnen hebben.
De gevolgen voor de Nederlandse economie zijn volgens het CPB op de lange termijn echter kleiner dan op de korte termijn. Dit komt doordat bedrijven meer tijd hebben om zich aan te passen en om alternatieve afzetmarkten te vinden. Voor sectoren zijn de uiteindelijke gevolgen verschillend. Op de langere termijn zal de industrie last houden van de verslechterde concurrentiepositie ten opzichte van de VS, maar dienstensectoren kunnen juist profiteren.