Lewis Hamilton heeft in Istanboel in de vierde race voor het einde van het seizoen zijn 7de wereldtitel in de Formule 1 veiliggesteld.

Max Verstappen kende een bewogen race, waarin hij ook twee keer weggleed en rondjes om zijn as draaide, en kwam niet verder dan de zesde plaats.

Lewis Hamilton heeft het predicaat beste Formule 1-coureur aller tijden verdiend. Hij is in titels op gelijke hoogte gekomen met de Duitse racelegende Michael Schumacher.

Lewis Hamilton heeft in de vierde race voor het einde van het seizoen al de wereldtitel in de Formule 1 veiliggesteld. Hamilton greep de titel in stijl. De 35-jarige Brit won de race op het spekgladde circuit van Istanbul, zijn 94e zege in de Formule 1.

Hamilton hoefde alleen maar voor Bottas te finishen om de titel te grijpen. Dat kostte hem geen enkele moeite, omdat de Fin constant wegglibberde. Hoewel Hamilton in de eerste ronde ook een slippertje maakte en het eerste deel van de race genoegen moest nemen met een positie in de luwte, schoof hij door fouten van anderen geleidelijk op naar voren.

Toen hij op zo’n twintig ronden voor het einde Pérez passeerde en de leiding nam, raasde hij voort. Zelfs op compleet versleten intermediates, de profielbanden die onmisbaar waren op de gladde baan van Istanbul, hield hij zijn Mercedes vakkundig op koers.

Regenspecialist Verstappen had zijn dag niet en verprutste goede startpositie

Max Verstappen kende een bewogen race, waarin hij ook twee keer weggleed en rondjes om zijn as draaide. De coureur van Red Bull, die als tweede was gestart, kwam niet verder dan de zesde plaats. De Mexicaan Sergio Pérez eindigde in de Racing Point als tweede. Hij bleef nog net Sebastian Vettel voor, die in zijn Ferrari naar de derde plaats reed.

Verstappen had een slechte start, zakte zelfs even weg naar de achtste plek, maar hij herstelde zich knap en na de eerste serie pitstops had de Limburger de derde plaats al weer ingenomen en was hij op jacht naar Stroll en Pérez. Maar een aanval op Pérez mislukte en Verstappen kwam na een lange slip naast de baan terecht.

Hij moest vervolgens direct naar de pitstraat voor vers rubber. Vanaf de achtste plaats probeerde de Nederlander er nog wat van te maken, maar bij een poging zijn teamgenoot Alexander Albon in te halen, spinde hij voor de tweede keer en was een podiumklassering definitief verkeken.

Grote verliezer was de Canadees Lance Stroll. De coureur van Racing Point begon de race voor het eerst in zijn carrière van poleposition en reed ook de eerste helft van de race keurig aan de leiding. Maar na een gedwongen pitstop, die nodig was om zijn versleten banden te verwisselen, was hij zijn ritme kwijt en sukkelde voort, met de negende plaats als teleurstellende uitkomst.

Multirecordhouder Hamilton verdient predicaat beste F1-coureur aller tijden

Lewis Hamilton heeft het predicaat beste Formule 1-coureur aller tijden verdiend. De 35-jarige Brit veroverde in de Grote Prijs van Turkije voor de zevende keer de wereldtitel. De coureur van Mercedes is in titels op gelijke hoogte gekomen met de Duitse racelegende Michael Schumacher.

De 35-jarige Brit presteerde dit seizoen al iets dat velen lang voor onmogelijk hielden; hij verbeterde het jarenlang onaantastbaar geachte record van 91 grandprixzeges van Schumacher. Hamilton staat na zijn zege in Istanbul inmiddels op 94 overwinningen en is ook recordhouder aantal polepositions (97) en aantal podiumplaatsen (163).

Hamilton stootte via de jeugdopleiding van McLaren door naar de koningsklasse in de autosport. Als debutant maakte hij in 2007 meteen al naam door in zijn eerste negen races in de Formule 1 op het podium te eindigen.

In zijn zesde race, de Grote Prijs van Canada, stond hij voor de eerste keer op de hoogste trede. Hamilton had dat jaar al wereldkampioen kunnen worden, maar hij verspeelde de titel in de slotrace in Brazilië aan de Fin Kimi Räikkönen. Het verschil in de eindstand was 1 punt.

Het jaar erna veroverde hij zijn eerste titel. Ook toen kwam het aan op de laatste race van het jaar. In een regenrace in Brazilië haalde hij vlak voor de finish de Duitser Timo Glock in, waardoor hij als vijfde finishte en met precies 1 punt meer de Braziliaan Felipe Massa in de eindrangschikking klopte.

Zijn derde titel kwam zes jaar later in 2014. Het was zijn eerste bij het team van Mercedes, waar hij een jaar eerder was aangetrokken als vervanger van de gestopte Schumacher. In dat seizoen begon feitelijk zijn tot en met 2020 voortdurende heerschappij in de Formule 1, hoewel zijn eerste jaren bij Mercedes nog in het teken stonden van duels met zijn Duitse teamgenoot en jeugdvriend Nico Rosberg.

Rosberg wist in 2016 Hamilton af te troeven en zijn enige wereldtitel binnen te halen, maar de drie jaar daarna kroonde de Brit zich onbedreigd tot kampioen. Ook dit jaar kon er niemand aan hem tippen, getuige de tien zeges in veertien grands prix.

De cijfers spreken voor zich; vanaf 2014 won de Engelsman meer dan 70 keer in de bolide van Mercedes en was hij in meer dan de helft van alle verreden races de winnaar. Hamilton is ook de meest constante coureur, hij viel in de afgelopen 47 races nooit uit en scoorde altijd punten.

Het zijn unieke statistieken van een coureur die zich de beste aller tijden mag noemen in de Formule 1 en vermoedelijk nog geen afscheid neemt van de sport. Nu zijn zevende titel binnen is, zal Hamilton snel met Mercedes tot een nieuw contract voor de komende jaren willen komen.