Een Friese slager haalde afgelopen weekend bij een ludieke actie 7.000 gulden op, omdat klanten nog één keer vlees mochten kopen met guldens. Maar de verkregen biljetten mag hij niet inwisselen bij De Nederlandsche Bank (DNB), zo meldt De Telegraaf.

Slagerij de Schrans hield een jubileumfeest in verband het het 25-jarige bestaan. De guldenactie was een groot succes, maar slager Johannes Hoekstra zit wel met een probleem, nu hij de biljetten niet kan inwisselen bij de centrale bank.

De reden hiervoor is dat Hoekstra de biljetten heeft gekregen als ondernemer. Op de site van DNB wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen particulieren en ondernemers, wat betreft het inwisselen van guldenbiljetten.

“DNB accepteert guldenbiljetten niet die door bedrijven zijn verkregen na 27 januari 2002.”

Het staat er een beetje onhandig, maar guldenbiljetten die door bedrijven zijn verkregen worden sinds 27 januari 2002 dus niet meer geaccepteerd.

Inwisselen guldenbiljetten

Particulieren kunnen guldenbiljetten nog wel omwisselen tegen de koers van 2,20371 gulden per euro.

Per biljet gelden verschillende einddata voor de inlevering. Zo kun je het 5-guldenbiljet (Vondel I en Vondel II) nog inleveren tot 1 mei 2025. Hetzelfde geldt voor het 25-guldenbiljet met Jan Pietersz. Sweelinck.

Lees ook op Business Insider

Voor onder meer het 50-guldenbiljet met de Zonnebloem geldt als uiterste inleverdatum 1 januari 2032. Ook het 100-guldenbiljet met de ‘Snip’ kent deze deadline. DNB heeft een overzicht met uiterste inleverdata per guldenbiljet.

Slager Hoekstra heeft trouwens nog een extra probleempje, aldus De Telegraaf. Een van de klanten die afgelopen weekend met guldens betaalde, leverde een namaakbiljet in van 100 gulden… met de afbeelding van PVV-leider Geert Wilders.

Geert Wilders op een guldenbiljet

LEES OOK: De obsessie van Thierry Baudet met de Nexit begint iets onwezenlijks te krijgen