Op het Damrak is fietsenmaker Accell al de hele dag de grootste winnaar sinds bekend is dat auto-importeur en Gazelle-eigenaar Pon het moederbedrijf van onder meer Batavus en Sparta wil inlijven.

Accell noteerde bijna 20 procent hoger op 31,68 euro en was daarmee met afstand de sterkste stijger bij de kleine fondsen in Amsterdam. Pon heeft een voorstel gedaan om het tweewielerbedrijf voor omgerekend 846 miljoen euro over te nemen. Daarbij worden de aandelen Accell gewaardeerd op 32,72 euro.

De Europese beurzen stonden dinsdagmiddag overwegend vlak. Alleen in Londen koerste de graadmeter duidelijk op winst.

De AEX-index stond omstreeks 15.45 uur rond de slotstand van maandag op 519,29 punten. De MidKap steeg 0,2 procent en stond op 749,81 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt leverden tot 0,1 procent in. Londen kreeg er 0,6 procent bij.

Ook Air France-KLM was een sterke stijger op Beursplein 5, met een koerswinst van 3,4 procent. Branchegenoot Lufthansa is met sterke passagierscijfers over de maand maart gekomen en won in Frankfurt bijna 5 procent.

In de AEX kreeg Altice er 1,5 procent bij. Het Franse kabelconcern heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC voor een beursgang van kabeldochter Altice USA. Koploper in de Amsterdamse hoofdindex was overigens uitzender Randstad, die 1,6 procent won. Chipmachinemaker ASML sloot de rij met een min van 0,7 procent.

Beurzen in het buitenland

In Londen waren onder meer goudgerelateerde bedrijven in trek. Door de spanningen rond Syrië en Noord-Korea is de vraag naar goud weer wat toegenomen. Randgold Resources noteerde bijna 4 procent hoger en Fresnillo won een kleine 3 procent.

Verder viel de koerswinst van JD Sports van ruim 9 procent op. Het moederbedrijf van de Nederlandse ketens Perry Sport en Aktiesport heeft in het afgelopen boekjaar een fors hogere winst en omzet behaald.

In Parijs noteerde LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) een plus van 1,4 procent. Het luxemerk kan met een omzetgroei van 13 procent tevreden terugkijken op het eerste kwartaal van dit jaar.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent naar 52,98 dollar per vat. Brent werd ook 0,2 procent goedkoper, bij 55,84 dollar per vat. De euro was 1,0612 dollar waard, tegen 1,0604 dollar bij het Europese slot op maandag.

De beurzen in New York zijn dinsdag zonder grote uitslagen geopend. Beleggers blijven terughoudend, onder meer door de spanningen rond Syrië en Noord-Korea. Er wordt verder vooral uitgekeken naar het kwartaalcijferseizoen, dat later deze week begint op Wall Street.