Beter laat, dan nooit, moet de Britse regering gedacht hebben. Zesennegentig jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog is het Verenigd Koninkrijk zo ver om de laatste oorlogsleningen af te betalen.

Dat meldt de BBC. De obligaties werden in 1932 uitgegeven ter vervanging van een eerdere staatslening uit 1917, waarmee Groot-Brittannië WWI betaalde. De schuld bedraagt 1,9 miljard pond (2,4 miljard euro). Meer dan 120.000 beleggers zijn in het bezit van oorlogsobligaties.

5,5 miljard pond rente

Het ministerie van Financiën maakte de stap woensdag bekend. Op de lening zat 3,5 procent rente: sinds 1917 heeft de Britse overheid naar schatting 5,5 miljard pond (7 miljard euro) aan rente over de obligaties betaald.

Het is de eerste keer in 67 jaar dat de Britten dit soort obligaties aflossen. In 2006 loste Groot-Brittannië de resterende 43 miljoen pond af van een lening die het vlak na de Tweede Wereldoorlog had gekregen van de Verenigde Staten, om te voorkomen dat het land aan zijn oorlogsschulden zou bezwijken.

Herfinancieren bespaart geld

Maar de Britse regering heeft nog meer antieke schuld in de boeken staan, en zegt die te willen wegwerken. Daar is het ook het moment naar: de rente staat laag. Door oude leningen te herfinancieren kan de Britse schatkist per jaar 30 miljoen pond aan rente per jaar besparen, volgens sommige schattingen.

"Dit is een moment waar we trots op kunnen zijn", zei minister George Osborne. "Een teken van onze budgettaire geloofwaardigheid en een goede deal voor de huidige generatie belastingbetalers. En een toepasselijke manier om stil te staan bij dat uitzonderlijke offer uit het verleden."

Kredietcrisis uit 18e eeuw

Sommige van de leningen zouden nog in de achttiende eeuw zijn aangegaan. Ze zijn deels een overblijfsel van kredietcrises uit het verleden. Bijvoorbeeld van het South Sea Company-schandaal.

Dat bedrijf werd in 1711 opgericht en kreeg van de Britse overheid het monopolie op de handel met Zuid-Amerika. Maar door oorlogen met Spanje had het bedrijf nooit een realistische kans van slagen. Door handel met voorkennis stegen de aandelen tot enorme hoogte, tot het bedrijf in 1720 in elkaar klapte.

Nog in 1853 moest toenmalig premier William Gladstone een obligatielening uitschrijven om de schuld van de South Sea Company te consolideren. De lening staat anno 2014 kennelijk nog altijd in de boeken.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl