,,Ik zie het ook, de waardering voor Grontmij is laag”, zo constateerde de bestuursvoorzitter. Maar door onder meer desinvesteringen van niet-kernactiviteiten en deleveraging (het omlaag brengen van de schuldpositie) wil hij dat veranderen.
Grontmij werd onlangs door analisten getipt als een van de overnamekandidaten van 2011, juist vanwege die lage beurswaardering. Desondanks verwacht de topman geen overnamebod op zijn bedrijf.
Geen gesprekken
,,Een overname van Grontmij is niet ons doel. Er zijn geen gesprekken gaande en we gaan gewoon door”, aldus Thijsen. Het aandeel Grontmij is dinsdagmiddag 15,97 euro waard. De hoogste koers werd, zo blijkt uit data van Reuters, de afgelopen 52 weken neergezet op 18,89 euro (13 januari). Op 8 september was Grontmij het goedkoopst, met 13,01 euro.
Grontmij verwacht volgend jaar zelf actief te zijn op de overnamemarkt. ,,We kijken altijd naar kleine add-on overnames, bedrijven met een omzet van minder dan 30 miljoen euro.”
Benaderen
Veel bedrijven benaderen Grontmij zelf. ,,Er zijn honderden kleine bedrijven met opvolgingsproblemen. Maar slechts een klein aantal van de gesprekken heeft uiteindelijk een overname tot gevolg'', zo nuanceerde Thijsen.
De voorbereidingen voor het afstoten van niet-kernactiviteiten zijn inmiddels gestart. ,,We hebben al zicht op partijen die interesse hebben'', zei Thijsen zonder in te gaan op de verdere details van deze activiteiten.
De focus
Volgend jaar ligt de focus van Grontmij, behalve in financieel opzicht bij de deleveraging, op de verdere integratie van het in juni overgenomen Franse Ginger. Zo staat de 'rebranding' van Ginger in Grontmij voor 2011 op de agenda. Verder wil de onderneming in 2011 ,,doorontwikkelen'' op de nationale en internationale markten waarop het actief is.
Deze markten tonen, zo gaf Thijsen dinsdag aan, op dit moment een ,,niet eenduidig beeld''. Er zijn volgens hem grote verschillen zichtbaar in landen en regio's. Thijsen constateerde dat de Europese inframarkt er op dit moment ,,goed voorstaat''. Ook toont de water- en energiesector herstel. Zwak blijft echter de huizen- en kantorenmarkt.
,,Dat zal ook in 2011 zo blijven'', voorzag hij, waarbij de problemen op de huizen- en kantorenmarkt voornamelijk spelen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. ,,Maar we hebben ingegrepen. Posities afgebouwd, kantoren gesloten. In zo'n anderhalf jaar tijd is de organisatie vijfhonderd man minder groot geworden'', zo blikte Thijsen terug. ,,De afgelopen jaren waren zwaar, maar we zijn op dit moment een sterk, degelijk en veerkrachtig bedrijf.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl