Woningen in het aardbevingsgebied in Groningen zijn sinds de aardbeving bij Huizinge in 2012 (met een kracht van 3,6) steeds minder makkelijk te verkopen. Ook staan ze veel langer te koop. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Eind juni stonden in gemeenten binnen het aardbevingsgebied woningen in doorsnee 566 dagen te koop. Dat is ruim 4,5 maanden langer dan in vergelijkbare gemeenten net buiten het gebied.

De verkoopprijzen trekken net als elders in het land aan. De prijzen van verkochte woningen in het aardbevingsgebied stegen het afgelopen jaar met 2,4 procent, tegen 3,4 procent in de gebieden eromheen. Wel is het recente herstel op de nationale woningmarkt in het bevingsgebied later begonnen.

Van een massale leegloop is er echter geen sprake, meldt het statistiekbureau. Ieder kwartaal verhuizen ongeveer tienduizend huishoudens vanuit, naar en binnen bevingsgebied en de vergelijkbare gemeenten daaromheen.

Het aandeel verhuizers dat wegging uit het aardbevingsgebied, schommelde in de periode 2012–2015 tussen 36 procent en 45 procent. Dat is niet meer dan in omringende, vergelijkbare gemeentenen, en ook niet duidelijk meer na de zwaarste beving in het derde kwartaal van 2012.

Lees ook op Business Insider