In de gelederen van de PvdA klinkt opnieuw een roep om een andere lijsttrekker voor de verkiezingen dan Diederik Samsom. Op de site van Linksom!, dat zich een “sociaaldemocratische beweging binnen onze Partij van de Arbeid” noemt, wordt Samsom opgeroepen op te stappen. Andere prominenten zouden zich moeten melden.

Jacques Monasch, Tweede Kamerlid en oud-campagnestrateeg van de partij, deed die oproep al eerder. De brief op Linksom! is ondertekend door Gerard Bosman van de PvdA in Ridderkerk, maar wordt ook gesteund door Sander Terphuis. In 2013 speelde Terphuis een grote rol in de kwestie over de houding van de PvdA ten opzichte van de strafbaarstelling van illegalen.

Volgens Terphuis maakt Samsom “de partij kapot”. Hij verwijst naar een peiling waarin de PvdA acht zetels haalde. De geloofwaardigheid van de partij wordt volgens Terphuis ernstig geschaad door bijvoorbeeld het opperen en dezelfde dag nog laten varen van het plan voor een luchtbrug voor vluchtelingen.

Honderd kaderleden

Linksom! wordt volgens Bosman gedragen door zo’n honderd kaderleden van de partij. De beweging werd een jaar geleden in het leven geroepen om de inhoudelijke koers van de partij aan kaak te stellen, maar er is volgens Bosman “nog steeds niks veranderd”. “Nu komt de tijd om je kandidaat te stellen. Als Diederik dat doet, maakt hij het kabinetsbeleid tot inzet, hij is immers de ingenieur van dit kabinet.”

Het was maandag nog niet bekend hoeveel mensen de oproep steunen. “Hij is pas zondagavond laat verstuurd”, aldus Bosman. De Jonge Socialisten zijn niet gecharmeerd van de actie: “Voorspelbaar en goedkoop”, zo werd getwitterd.

Verkiezing met meerdere kandidaten

Samsom reageerde in het televisieprogramma Pauw. Hij zei dat hij het beschouwt als een oproep voor een open lijsttrekkersverkiezing met meerdere kandidaten. Van zo'n verkiezing is Samsom een groot voorstander. "Ik hoorde vandaag mensen die zeiden dat anderen zich kandidaat moeten stellen. Ik kan die oproep alleen maar onderschrijven."

Of hij zelf meedoet, beslist hij in oktober.

Rel met Rottenberg

Vorig jaar september uitte PvdA-prominent Felix Rottenberg ook harde kritiek aan het adres van Samsom. Hij zei in een interview met Vrij Nederland dat Samsom de bedrijfsleider van het kabinet is en suggereerde dat vicepremier Lodewijk Asscher bij uitstek geschikt is om Samsom op te volgen als partijleider en als lijsttrekker bij volgende verkiezingen. Asscher wilde daar niet op ingaan.

Overigens moest Rottenberg door de commotie vertrekken als leider van de commissie die voor de PvdA kandidaat-Kamerleden zoekt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl