Terwijl GroenLinks-leider Jesse Klaver in de Tweede Kamer ten strijde trekt tegen topsalarissen voor bestuurders, lobbyt zijn politieke mentor Paul Rosenmöller achter de schermen juist voor hoge beloningen, hoger dan van een minister.

Dat meldt De Telegraaf op basis van anonieme bronnen. De GroenLinks-coryfee pleitte in Den Haag voor het hoge salaris van Merel van Vroonhoven, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De regels schrijven voor dat haar beloning niet hoger mag zijn dan dat van een minister, maximaal 187.000 euro.

Als voorzitter van de raad van toezicht van de AFM, wil Rosenmöller graag dat Van Vroonhoven haar salaris van ongeveer 220.000 euro behoudt, vernam De Telegraaf.

In 2015 kreeg ze daar ook al toestemming voor. Wat de oud-GroenLinksleider betreft wordt haar salaris niet afgebouwd, hij vroeg daarom om een ‘compensatie’ voor haar, dat zou meer ‘marktconform’ zijn.

Een andere AFM-bestuurder die nog moet worden benoemd, zou volgens Rosenmöller ook meer moeten kunnen verdienen dan een minister.

Rosenmöller was tussen 1994 en 2002 de politieke leider van GroenLinks in de Tweede Kamer. Zijn vader was directeur en grootaandeelhouder bij de enkele jaren geleden omgevallen warenhuisketen V&D. Rosenmöller studeerde in de jaren zeventig sociologie, ging in de haven van Rotterdam werken en klom in de jaren 1980 op bij de vakbond FNV. In de jaren 1990 begon zijn opmars in de politiek bij GroenLinks. Na zijn afscheid van de politiek bekleedde hij verschillende bestuursfuncties.

Lees hier het artikel in de De Telegraaf: Groenlinks is nu Grootkapitaal-Links