Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een schikking getroffen met Royal Bank of Scotland over een zaak waarbij een voormalig onderdeel van ABN Amro betrokken was.

Voor een geldstraf van 500 miljoen dollar, omgerekend 389 miljoen euro, koopt de bank beschuldigingen van overtreding van Amerikaanse bankwetten af.

Het gaat om een zaak waarvoor ABN Amro in 2005 al een boete van 80 miljoen dollar kreeg. De bank moest de boete betalen, omdat op een kantoor in New York dat alle dollarbetalingen van klanten van de bank verwerkte, onvoldoende toezicht is gehouden op de naleving van de regels van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Onafhankelijk onderzoek wees uit dat op het kantoor van ABN Amro in Dubai de regels daadwerkelijk zijn overtreden. Medewerkers daar hielden voor het kantoor in New York informatie achter over betalingen aan klanten in verdachte landen als Iran en Libië.

Debacle Groenink

De afhandeling van de zaak door toenmalig ABN topman Rijkman Groenink en financieel bestuurder Tom de Swaan verliep niet vlekkeloos - Groenink moest zich verdedigen tegen suggesties dat relevante informatie niet op een correcte manier aan de Amerikaanse autoriteiten was verstrekt.

Groenink en de Swaan besloten daarop één miljoen euro van de bonussen die zij als bestuurders in 2004 hadden ontvangen terug te geven. Dit werd destijds als afdoende beschouwd door door de ABN Amro's Raad van Commissarissen.

De zaak had grote gevolgen voor ABN Amro. De bank stond jarenlang onder verscherpt toezicht van de Amerikaanse bankautoriteiten. Ook kon het bedrijf geen overnames meer doen in de Verenigde Staten.

In 2007 kwam ABN Amro in handen van het bankentrio Royal Bank of Scotland (RBS), Banco Santander en Fortis. RBS nam onder meer de activiteiten in New York over. Het deel van ABN Amro dat in oktober 2008 in handen van de Nederlandse staat kwam, opende onlangs een nieuw kantoor in New York.

Rijkman Groenink ontving bij de overname van ABN Amro via bonussen, aandelen en opties 26 miljoen euro, een pakket dat hij "met tegenzin" accepteerde.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl