Een miljardenproject in Californië voor het opwekken van stroom met spiegels die zonlicht opvangen, loopt niet vlekkeloos. De stroomproductie is relatief kostbaar en vogels raken beschadigd.
Deze week vindt de opening plaats van een bijzonder project voor de opwekking van stroom met spiegels in de woestijn van Californië. Kosten: 2,2 miljard dollar, omgerekend ongeveer 1,6 miljard euro.
In een gebied van zo’n 13 vierkante kilometer staan 350 duizend spiegels opgesteld die zonlicht weerkaatsen richting torenhoge watertanks. Die leveren vervolgens stoom voor stroomproductie. De investeerders zijn energiebedrijven NRG Energy, Bright Sourcy Energy en Google.
Stroom uit zonnespiegels in de woestijn
Het Ivanpah Solar Electric Generating Station is een prestigeproject voor duurzame energie, maar kent wel de nodige haken en ogen, signaleert zakenkrant The Wall Street Journal in een reportage.
Op het eerste gezicht lijkt het genereren van stroom via zonnespiegels in de woestijn een aantrekkelijke optie, maar echt concurreren met fossiele bronnen kan het Ivanpah-project nog niet.
Zo zijn de kosten van het zonnespiegelproject een factor vier hoger dan die van een conventionele gasgestookte electriciteitscentrale, maar de productie is lager, aldus de WSJ. Voorlopig zal stroom uit dit project nog zeker twee keer zo duur zijn, vergeleken met stroom die met fossiele brandstoffen wordt opgewekt.
Verschroeide vogeltjes
Bij het testen van de zonnespiegels in het najaar van 2013 zijn echter nog andere complicaties opgetreden. In het gebied waar de torens staan die zonnewarmte kanaliseren, zijn tientallen dode vogels gevonden.
Uit verklaringen van biologen en documentatie van de energiecommissie van de staat Californië blijkt dat een deel van de vogels verbrande vleugels had. Dit kan te maken hebben met de intense hitte die wordt gegenereerd door de zonnespiegels.
Toezichthouders stellen tegenover de WSJ dat ze niet hadden verwacht dat er zoveel dode vogels gevonden zouden worden tijdens de testfase. Er wordt nu een tweejarige studie verricht naar het effect van het zonnespiegelproject op dieren in de omgeving.
De initiatiefnemers hebben nog steeds het volste vertrouwen in de zaak. Volgens de woordvoerder van NRG Energy is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de lange-termijninvloed van het spiegelproject op de leefomgeving. En de woordvoerder van BrightSource stelt tegenover de WSJ dat de technologie hoogst waarschijnlijk "naar verwachting" zal presteren.
Lees ook:
Dit is het bedrijf achter de sterrenhemel van Rotterdam
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl