De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar nog maar met 0,1 procent gegroeid, vergeleken met het slotkwartaal van 2024. Alleen door hogere uitgaven van de overheid aan zorg- en salariskosten kwam het bruto binnenlands product (bbp) nog nipt hoger uit dan een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Consumenten besteedden minder aan onder meer auto’s en voedingsmiddelen, wat volgens CBS-hoofdeconoom Frank Notten past in de wereldwijde economische onzekerheid.

De economische groei is de afgelopen vier kwartalen op op kwartaalbasis steeds kleiner geworden, meldt het CBS bij de eerste berekening van het afgelopen kwartaal.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2024 groeide de Nederlandse economie in de eerste maanden van dit jaar met 2 procent. Dat is vrijwel gelijk aan de groei op jaarbasis in het laatste kwartaal van 2024.

"De vaart is eruit", zegt Notten. "We rollen nog een beetje door, maar je ziet wel een omslagje. Het zorgelijke vind ik nu dat je op een breed front minnen ziet, niet alleen bij de consumentenbestedingen, maar ook de investeringen en de export. Alles komt nu samen."

Te vroeg om effect handelsoorlog op Nederlandse economie in te schatten

Aan de andere kant zegt Notten ook dat dit slechts cijfers van één kwartaal zijn. Bij de lagere investeringen in bestelwagens, onderdeel van de categorie vaste activa (min 2,2 procent), valt bijvoorbeeld op te merken dat in het laatste kwartaal van 2024 door gunstigere belastingregels veel meer van deze voertuigen werden verkocht. De machine-industrie kromp ook, net als de chemie, maar komt dan ook uit een heel sterke fase.

Het is volgens Notten nog te vroeg om een concreet effect van de door de Amerikaanse president Donald Trump begonnen handelsoorlog te zien. Wel benoemt de econoom dat er al langer sprake is van een lager consumenten- en producentenvertrouwen. "De dalingen passen wel in een beeld van de steeds onzekerdere wereldhandel, waar Nederland juist zo afhankelijk van is."

LEES OOK: Consumenten negatiever over economie, koopbereidheid daalt