De economische activiteit in de eurolanden is deze maand gegroeid in het sterkste tempo in ruim vier jaar.

Dat meldde onderzoeksbureau Markit dinsdag op basis van een eerste schatting.

De graadmeter voor de economische groei in de eurolanden steeg in juni van 53,6 naar 54,1. Dat is het hoogste niveau in 49 maanden. De graadmeter staat nu ruim boven de stand van 50, die de grens tussen groei en krimp markeert, en overtrof de verwachtingen van economen. Die rekenden in doorsnee op nagenoeg dezelfde stand als in mei.

Groei trekt aan in eurozone

Volgens Markit wijst de graadmeter nu op een economische groei van 0,4 procent in de eurozone in het tweede kwartaal. De groei wordt daarbij steeds breder gedragen. Vooral in Frankrijk verbeterden de economische omstandigheden aanzienlijk, terwijl Duitsland opnieuw een robuuste ontwikkeling liet zien.

Frankrijk kende volgens Markit de afgelopen maanden het beste kwartaal sinds 2011, terwijl de productie in Duitsland het hoogste niveau in acht jaar bereikte. Daarbij werden er in Europa’s grootste economie in 2007 voor het laatst zoveel banen gecreëerd als in de afgelopen maanden.

De inkoopmanagersindex voor de Franse economie steeg in juni van 52 naar 53,4. Dat is het hoogste niveau in 46 maanden. De graadmeter staat nu ruim boven de stand van 50, die de grens tussen groei en krimp markeert, en overtrof de verwachtingen van economen. Die rekenden in doorsnee op dezelfde stand als in mei.

De aantrekkende groei is na maanden van achteruitgang ook zichtbaar in de industrie, waar de productie stabiliseerde. De activiteit onder dienstverleners, die al langere tijd groeit, nam verder toe.

Griekse crisis

De eurozone ligt volgens Markit-hoofdeconoom Chris Williamson op koers om dit jaar met 2 procent te groeien. Of die lijn kan worden doorgetrokken, hangt volgens hem echter grotendeels af van de verdere ontwikkelingen in de Griekse schuldencrisis. De jongste cijfers geven volgens hem wel aan dat de eurolanden de ,,Griekse storm'' momenteel goed doorstaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl