Het tempo waarmee de Nederlandse economie groeit, blijft stevig. Het economische herstel wordt niet langer alleen door de export gedragen. Bedrijven investeren meer en ook de consument haakt aan.

Dat blijkt uit de eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de economische groei in het eerste kwartaal van 2015, die woensdag werd gepubliceerd.

De Nederlandse economie groeit nu voor het vierde kwartaal op rij. Vergeleken met een jaar eerder kwam de groei in de eerste drie maanden van dit jaar uit op 2,4 procent. In het slotkwartaal van 2014 stond er, vergeleken met een jaar eerder een plus van 1,4 procent op de borden. Onderstaande grafiek toont de trend.

(klik voor uitvergroting)

Bruto-binnenlands-product-bbp-15-05-06

Kijk je naar de groeiontwikkeling van kwartaal op kwartaal, dan was in de eerste drie maanden van dit jaar sprake van een plus van 0,4 procent. Dat was lager dan de 0,8 procent groei van kwartaal-op-kwartaal die het CBS optekende voor het slot van 2014.

Het groeipercentage van 0,4 procent in het eerste kwartaal was ook een fractie lager dan analisten hadden verwacht. Die rekenden volgens persbureau ANP gemiddeld op een groei van een half procent van kwartaal-op-kwartaal.

Economie draait nu op drie motoren

Toch blijft het plaatje voor de Nederlandse economie in brede zin positief. Waar de economie het afgelopen jaar vooral moest hebben van de export, trekken nu ook de bedrijfsinvesteringen aan. En belangrijker nog: voor het eerste in jaren houdt de consument de hand niet meer op de knip. De bijdrage van verschillende bestedingscategorieën valt af te lezen uit onderstaande grafiek.

(klik voor uitvergroting)

Bestedingen-naar-categorie-2015-I-15-05-06

Positief teken is onder meer dat consumenten in het eerste kwartaal van dit jaar ook weer wat grotere uitgaven durfden te doen, onder meer aan meubels en elektrische apparaten. Daarnaast lagen ook de stookkosten voor gas wat hoger, omdat de winter van 2015 wat kouder was dan een jaar eerder.

Bedrijven investeerden meer in vervoersmiddelen, zoals vrachtwagens, maar ook in machines, telecomapparatuur en software.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl