De Griekse minister van Defensie, Panos Kammenos, dreigt de vluchtelingensluis naar Europa open te draaien als de Europese Unie zijn land niet onder zijn voorwaarden helpt.

Onder de mensenstroom zullen zich ongetwijfeld ook terroristen van Islamitische Staat bevinden, waarschuwde hij zondag. “Als ze (de EU-lidstaten) uithalen naar Griekenland, dan moeten ze weten dat de migranten papieren krijgen en naar Berlijn zullen gaan”, hield hij partijgenoten zondag voor.

Als er IS-leden bijzitten heeft Europa dat aan zichzelf te danken door zijn houding tegen Griekenland in de schuldenkwestie, stelde Kammenos van de coalitiepartij Onafhankelijke Grieken. Soortgelijke waarschuwingen zijn eerder uit Athene gekomen. Onderminister van Binnenlandse Zaken Giannis Panousis zei ruim een week geleden hetzelfde.

Vrijdag waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken, Nikos Kotzias, in Riga ervoor dat zijn land in geval van economische ineenstorting de toegangspoort kan worden voor “miljoenen immigranten en duizenden jihadisten”.

Referendum over Europese eisen

Maandag komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen in Brussel om opnieuw te vergaderen over Griekenland. Onlangs werd een deal bereikt over een verlenging van het steunprogramma voor Griekenland met vier maanden, maar er wordt nog onderhandeld over de hervormingen die Athene moet doorvoeren in ruil voor de verlenging.

Als de Europese eisen niet acceptabel zijn voor de Griekse regering kan een beroep worden gedaan op de bevolking om zich uit te spreken over de onderhandelingen, zei Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financien, zondag. Hij gaf verder aan dat de regering nog voldoende geld heeft om de pensioenen en salarissen van ambtenaren te betalen en dat het land geen derde steunpakket zal aanvragen.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet zondag op een bijeenkomst in Amsterdam weten dat de Griekse hervormingsplannen nog verre van compleet zijn. Hij zei verder dat het Griekse hervormingsproces nog een lange tijd zal duren. Volgens Dijsselbloem zal Griekenland wel in de eurozone blijven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl