Leningen die niet betaalt worden zijn slecht voor een bank. Griekse banken komen, in navolging van Spaanse banken, met een oplossing hiervoor: zet de bankrekeningen van wanbetalers op een aparte ‘bad bank’.
Piraeus Bank en de Nationale Bank van Griekenland (NBG) willen zogenoemde ‘bad banks’ oprichten, waarin de slechte leningen van de banken kunnen worden ondergebracht. Dat meldden donderdag bestuursleden van de twee grootste financiële instellingen van het land.
29 procent wanbetalers
Leningen die niet worden afgelost vormen een groot probleem voor Griekse kredietverleners. Deze ‘bad loans’ maakten eind juni 29 procent uit van het totaal van uitstaande kredieten. Bij NBG gaat het om 24,4 procent van de leningen. De bank liet weten binnen 2 maanden deze kredieten apart onder te willen brengen. Piraeus draagt een zwaardere last op zijn schouders met 33 procent slechte leningen en wil die begin 2014 hebben opgesplitst.
Onder meer in Spanje hebben banken eerder al getracht de goede leningen af te schermen van het slechte gedeelte door de inrichting van een bad bank. Daarmee wilden de instellingen veelal de kracht van de ‘gezonde’ activiteiten benadrukken. Maar ook het Belgische Fortis had ooit een ‘bad bank’, die zich gunstig ontwikkelde en verkocht kon worden. Ook bij SNS Reaal was sprake van een ‘vuilnisbank’ als optie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl