• De Amerikaanse president Donald Trump heeft het vliegverkeer van Europa naar de VS voor 30 dagen opgeschort.
  • Vrachtverkeer gaat nog wel door en de maatregel geldt niet voor Ierland en het VK.
  • Schiphol maakte al bekend dat de maatregel een grote impact zal hebben op de luchthaven.
  • Brancheorganisatie ANVR waarschuwt dat de maatregel ‘dramatische gevolgen’ voor de reiswereld heeft.

Het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten is vanaf zaterdagnacht 04.59 uur opgeschort. Dat maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend. Het reisverbod voor Europeanen is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen en geldt dertig dagen.

De maatregel geldt niet voor het vrachtverkeer tussen Europa en de VS. Ook reizigers vanuit Ierland en het Verenigd Koninkrijk mogen nog gewoon reizen, zo werd later duidelijk. Amerikanen kunnen na een grondige controle wel hun land opnieuw binnen, ook vanuit de EU.

Het besluit gaat een grote impact hebben op Schiphol, zo maakte de luchthaven bekend. “Er gaan veel vluchten van en naar de Verenigde Staten. Dus reizigers gaan dit voelen”, zei een woordvoerder van de luchthaven donderdag.

Trump hekelt de corona-maatregelen van de EU

Volgens Trump heeft de Europese Unie niet dezelfde beschermende maatregelen heeft genomen als de VS en niet vroeg genoeg was gestopt met vluchten van China naar Europa.

De VS heeft eind januari al een inreisverbod opgelegd voor buitenlandse reizigers die veertien dagen daarvoor in China waren. Eind februari zijn soortgelijke beperkingen opgelegd voor mensen die in Iran verbleven. Ondanks die maatregelen zijn er al meer dan 1000 gevallen van besmettingen in de Verenigde Staten bekend, zo schrijft The New York Times.

“Om te voorkomen dat nieuwe gevallen ons land binnenkomen, zal ik alle reizen van Europa naar de Verenigde Staten de komende 30 dagen opschorten”, zei de president tijdens een toespraak in het Oval Office.

“Dit is de meest agressieve en allesomvattende poging in de moderne geschiedenis om een buitenlands virus het hoofd te bieden.” Tegelijkertijd is er ook kritiek op de aanpak in eigen land. De Financial Times schrijft dat de VS nu maar evenveel mensen kan testen als het veel kleinere Nederland.

Lees ook op Business Insider

Amerikaanse maatregel heeft grote impact op de reisbranche

Schiphol gaat inventariseren welke gevolgen het besluit van de Amerikaanse president precies heeft. Hiervoor wordt ook overleg gevoerd met luchtvaartmaatschappijen die op de VS vliegen, zoals KLM. Ook Delta en Norwegian Air vliegen vanaf Schiphol op de Verenigde Staten, aldus de woordvoerder van de luchthaven.

Het inreisverbod voor Europese landen heeft dramatische gevolgen voor de reiswereld, zegt directeur Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR. Voor de reisorganisaties is er op dit moment nog veel onduidelijk. Maar Oostdam gaat ervan uit dat mensen hun reis kunnen annuleren omdat de reizen niet meer door kunnen gaan.

“Als luchtvaartmaatschappijen niet meer kunnen vliegen en reisorganisaties hun reizen niet meer kunnen uitvoeren, krijgen mensen hun geld terug en kunnen kosteloos annuleren.”

Lees meer: