Greenpeace zegt maandag om 11.00 uur geheime documenten te onthullen over de onderhandelingen over het handelsverdrag TTIP. “Daarmee laten we zien hoe onder andere milieu, voedselveiligheid en klimaat op het spel worden gezet”, meldt de milieuorganisatie zondag.

De documenten zouden aantonen dat er sprake is van een “gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven”.

Greenpeace eist dat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten worden gestaakt. De organisatie maakt zich zorgen omdat belangrijke milieumaatregelen dreigen te worden geschrapt. “De EU en VS lijken de belangen van multinationals boven de bescherming van mens en milieu te stellen.”

Ook het EU-principe dat alleen bewezen veilige producten op de markt mogen komen, zou worden vervangen “door een in de VS gebruikelijke benadering dat gevaarlijke stoffen niet verboden maar ‘gemanaged’ worden”.

Volgens RTL Nieuws, dat de documenten al in handen heeft, gaan ze over allerlei alledaagse zaken. Zo zou cosmetica mogen worden geïmporteerd waarvoor dierproeven zijn gehouden, wat in Nederland verboden is. En de tot nu toe voor Franse boeren beschermde naam ‘champagne’ zou ook door Amerikaanse wijnboeren mogen worden gebruikt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl