• De goudprijs stevent af op nieuwe recordhoogtes, denkt technisch analist Mark Newton van beursbroker Fundstrat.
  • Newton verwacht dat de goudprijs op korte termijn tussen de 2.060 en 2.080 dollar per troy ounce (31,1 gram) kan komen te liggen.
  • Voor de middellange termijn voorziet Newton een mogelijke stijging tot 2.500 dollar.
  • Lees ook: In deze 41 landen ben je miljonair als je 1 kilo goud in de ijskast bewaart 

Er ligt op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving mogelijk een feestje voor goud in het verschiet, omdat de weg naar nieuwe records lijkt te zijn ingezet, denkt technisch analist Mark Newton van de Amerikaanse beursbroker Fundstrat.

In de afgelopen weken is de goudprijs met 3 procent gestegen en dinsdag brak de goudprijs korte tijd door de psychologische belangrijke barrière van 2.000 dollar per troy ounce (31,1 gram). Donderdag noteerde de goudprijs weer eets lager op 1.994 dollar per troy ounce.

Dinsdag werd de hoogste slotstand van november bereikt en elke stijging tot boven de 2.006,37 dollar zal tot de hoogste stand sinds het voorjaar leiden, schreef Newton woensdag in een rapport over de goudprijs.

“Dat is technisch gezien tamelijk positief en ik verwacht dat goud de weg naar nieuwe recordhoogtes is ingeslagen”, schreef Newton. En volgens de analist zal goud als het eenmaal boven de 2.009,41 dollar uitkomt snel doorstijgen tot ergens tussen de 2.060 en 2.080 dollar.

Kansen voor goudprijs

In een nadere toelichting per mail aan Business Insider zegt Newton dat het doorbreken van de grens van 2.080 dollar "een definitieve technische doorbraak" zal betekenen en dat de goudprijs dan nog sneller gaat stijgen.

De volgers van de goudmarkt zijn het niet eens over de hoogste goudprijs ooit, maar de records stammen allemaal uit 2020. Voor Dow Jones Market Data was de hoogste stand ooit 2.089,20 dollar, voor Refinitiv 2.072,50 dollar en voor Bloomberg 2.075,47 dollar.

Maar Newton verwacht dat de goudprijs hoe dan ook die barrières zal slechten. "Mijn technische doelstelling voor goud is 2.500 dollar en het lijkt aantrekkelijk om voor de langere termijn in edelmetalen te stappen, gelet op de dalende reële rente en aanhoudende geopolitieke conflicten", schrijft hij in het rapport

Tegenover Business Insider liet Newton weten dat die grens van 2.500 dollar niet noodzakelijkerwijs voor het eind van dit jaar bereikt zal worden, maar dat het een doel is voor "de middellange termijn".

LEES OOK: 3 geopolitieke ontwikkelingen die aandelen, rentes, grondstofprijzen en de euro hard kunnen raken