• De prijs van een troy ounce goud steeg maandag met bijna 2 procent tot ongeveer 3.244 dollar.
  • Wall Street noteerde bij opening lager en de dollar daalde met ongeveer 1 procent in waarde ten opzichte van de euro.
  • Die ontwikkelingen volgen op de verlaging van de kredietwaardigheid van de VS vanwege het oplopende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.
  • Lees ook: Moody’s verlaagt kredietrating Verenigde Staten vanwege hoge schuldniveau

De prijs van goud ging maandag omhoog en Wall Street en de Amerikaanse dollar omlaag, na de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door Moody’s. De verlaging van de kredietwaardigheid van de VS komt volgens de kredietbeoordelaar door het oplopende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.

De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) steeg met bijna 2 procent tot ongeveer 3.244 dollar. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 0,7 procent lager op 42.371 punten. De S&P 500-index verloor 1 procent op 5899 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 1,3 procent tot 18.953 punten.

De dollar daalde ongeveer 1 procent in waarde ten opzichte van de euro. Een zwakkere dollar is doorgaans gunstig voor goud omdat het edelmetaal, dat in dollars wordt afgerekend, daardoor goedkoper wordt voor kopers in andere valuta.

Goud, dat in onzekere tijden als een veilige belegging wordt gezien, is dit jaar al ongeveer een kwart duurder geworden. Vorige maand bereikte de goudprijs nog een recordniveau van meer dan 3.500 dollar door zorgen over de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Afgelopen week viel de goudprijs echter flink terug na het akkoord tussen China en de VS om de wederzijdse hoge importheffingen tijdelijk te verlagen.

Door de ratingverlaging van Moody’s behoren Amerikaanse staatsleningen niet meer tot de veiligst denkbare beleggingen ter wereld. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere rating maakt het voor de Amerikaanse overheid moeilijker om tegen gunstige rentes geld te lenen. Beleggers eisen namelijk een hogere rente als ze er minder zeker van zijn dat ze hun geld terugkrijgen.

De rente op Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van dertig jaar liep maandag dan ook op tot iets meer dan 5 procent.

LEES OOK: Donald Trump wil hoge inflatie in de VS mogelijk gebruiken om Amerikaanse staatsschuld te laten verdampen, zo vrezen sommige beursexperts