De crisis rond het coronavirus zorgt voor onzekerheid over de economische groei in Azië en daar beginnen beleggers zich zorgen over te maken. Aandelenmarkten noteerden maandag forse koersverliezen. Maar er zijn ook beleggingen die profiteren. Zoals de bitcoin, staatsobligaties en goud.

De koersbeweging van cryptomunten is vaak lastig te duiden, waarbij er geen vast patroon valt te ontwaren in relatie tot aandelen. Maar sinds afgelopen vrijdag maakt de bitcoin een flinke opmars door naar een niveau van ruim 9.000 dollar. Die rally valt samen met de escalatie van de crisis rond het coronavirus in China en dalende aandelenkoersen.

Maar de bitcoin is niet de enige winnaar. Goud presteert zo goed dat het edelmetaal op maandag op het hoogste sinds 2013 noteerde, zo schrijft Markets Insider op basis van gegevens van Bloomberg. Een andere winnaar is de Japane yen, die profiteert als ‘veilige haven’ in onzekere tijden.

Naast de bitcoin, goud en de Japanse yen doen ook staatsobligaties van westerse landen het goed. De marktrentes voor obligatieleningen van westerse overheden zijn al enige tijd negatief, maar speculanten blijven profiteren van stijgende koersen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de vraag naar veilige staatsobligaties toegenomen en stijgen de koersen door. Ook Nederlandse obligatieleningen laten dat patroon zien.

Bij obligatieleningen bewegen de koers en het marktrendement omgekeerd. Dus een stijgende koers gaat gepaard met een lagere marktrente.

Bitcoin noteert boven de 9.000 dollar

Dinsdag steeg de waarde van de bitcoin tot ongeveer het hoogste niveau sinds begin november. Aan het einde van de ochtend werd de bitcoin verhandeld voor ongeveer 9.000 dollar. De cryptomunt was zelfs even zo'n 9.150 dollar waard.

bron: finanzen.net

In het kielzog van de bitcoin gingen ook andere crypto's als ether en litecoin in waarde omhoog.

Financiële markten zijn al dagen in de ban van de uitbraak van het coronavirus. In China is het aantal doden door het virus al gestegen naar meer dan 100. In Europa is het virus na Frankrijk ook opgedoken in Duitsland. Rusland heeft de grens met China gesloten vanwege de uitbraak.

LEES OOK: Beleggers schrikken nu echt van de gevolgen van het coronavirus: AEX sluit onder de 600 punten