Google gaat een nieuwe update van zijn zoekmachine uitrollen, een van de grootste in 25 jaar. Gebruikers kunnen binnenkort antwoorden verwachten die zijn geformuleerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). “Je kunt alles vragen waar je aan denkt of wat je gedaan moet krijgen, van onderzoek tot planning tot brainstormen, en Google doet het werk”, legt Liz Reid, de baas van het Google Search-team uit.

Door de update komt er bovenaan de zoekresultaten een soort overzicht te staan. Zo kun je de vraag stellen ‘Hoe maak je een stoffen bank schoon?’, waarna Google verschillende manieren van schoonmaken presenteert op basis van wat diverse websites adviseren. Die websites staan onder het overzicht, gevolgd door de overige zoekresultaten die gebruikers al gewend waren te zien.

De functie met de naam AI Overviews wordt deze week uitgerold in de Verenigde Staten. Binnenkort zal de functie in nog meer landen beschikbaar zijn. Achter de technologie van de update zit Gemini, het AI-taalmodel van Google. “Er is zoveel innovatie gaande op het gebied van zoeken”, zei topman Sundar Pichai tijdens de presentatie. “Dankzij Gemini kunnen we een veel krachtigere zoekervaring creëren.”

Nieuwe versie van ChatGPT kan ook praten en kijken

Eerder deze week lanceerde startup OpenAI de nieuwe versie van ChatGPT. Die kan meer dan antwoorden genereren op basis van vragen die je intypt. De AI-bot kan kun ook reageren op spraak en visuele signalen. Dus kijken, luisteren en praten.

De update van de populaire chatbot voor toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) wordt de komende weken uitgerold waarna ChatGPT en andere producten van OpenAI niet alleen tekst, maar ook spraak en beeld beter en sneller kunnen begrijpen.

Zo kunnen gebruikers binnenkort een mondelinge vraag stellen, waarna het model volgens OpenAI binnen milliseconden reageert met een antwoord. Daarmee wordt het mogelijk om gesprekken met ChatGPT vloeiender te laten verlopen.

“Het voelt als AI uit de films”, schreef topman Sam Altman in een bericht op de OpenAI-website. “Praten met een computer heeft nooit echt natuurlijk gevoeld voor mij; nu wel.” Het was al mogelijk om te praten met ChatGPT, maar daarbij was er een vertraging.

Het AI-model met de naam GPT-4o, de opvolger van GPT-4, werd gepresenteerd tijdens een livestream. Tijdens een demonstratie wist ChatGPT iemands omgeving te omschrijven. "Hmm van wat ik kan zien lijkt het erop dat je in een soort opname- of productieopstelling staat met lichten, statieven. Misschien ben je je aan het klaarmaken om een video op te nemen of een aankondiging te doen?" vroeg de chatbot met een vrouwelijke stem zich hardop af.

LEES OOK: Apple staat op het punt om een deal te sluiten over gebruik ChatGPT op iPhone