De Chromebook, de goedkope laptop met Google’s eigen besturingssysteem, heeft de potentie om de markt voor laptops op zijn kop te zetten.

Dat concludeert marktonderzoekbureau ABI Research.

Volgens het bureau werd de Chromebook vorig jaar 2,1 miljoen keer verkocht. Dat aantal zou in 2019 kunnen oplopen naar 19 miljoen, een jaarlijkse groei van 28 procent.

De hele pc-markt krimpt momenteel. En die voor draagbare pc’s daalde vorig jaar zelfs met ruim 7 procent. Maar de Chromebook is dus een witte raaf. Het apparaat gaat gemiddeld voor zo’n 338 dollar over de toonbank, extreem weinig voor een draagbare pc.

Acer, Samsung en HP bijvoorbeeld verkopen allemaal Chromebooks. De apparaten draaien op het Chrome-besturingssysteem, starten extreem snel op en zijn helemaal ingericht op het werken in de cloud via de apps van Google.

XP-gebruikers lokken

De VS is goed voor 89 procent van de verkopen, maar nu het apparaat in steeds meer landen te koop komt, verwacht ABI stevige groei. Het onderzoeksbureau ziet dat clouddiensten steeds belangrijker worden en dus ook het belang van een laptop met goede verbindingen met het internet.

Nu Windows XP niet langer ondersteund wordt, moet een groep XP-gebruikers een nieuwe keuze voor een apparaat maken. Een Chromebook zou daarbij hoge ogen kunnen gooien.

Dinsdag werd bekend dat HP dit jaar waarschijnlijk goed begonnen is. Het eerste kwartaal zou het bedrijf zo'n 7 miljoen draagbare pc's hebben verkocht, net iets meer dan Lenovo. Beide merken verkopen ook Chromebooks.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl