• Google gaat uitgevers wereldwijd de komende drie jaar betalen voor het brengen van nieuws, kondigt topman Sundar Pichai aan.
  • Het techbedrijf trekt daar 1 miljard dollar voor uit en wil zo voorkomen dat nieuws achter betaalmuren verdwijnt.
  • Nieuwsverhalen van de gesteunde uitgevers worden aantrekkelijk gepresenteerd via het nieuwe product News Showcase, dat ook snel in Nederland moet worden geïntroduceerd.

Google gaat uitgevers wereldwijd de komende drie jaar betalen voor nieuws. Daar heeft de webreus 1 miljard dollar (850 miljoen euro) voor over, schrijft topman Sundar Pichai in een blogpost.

Tegelijkertijd komt het bedrijf met News Showcase waarin het nieuws van die bedrijven te zien is. Het nieuws wordt op een andere wijze gepresenteerd. Het medium heeft invloed op welk nieuws op die manier getoond wordt en hoe het zichtbaar is voor de consument.

Google benadrukt verder ook na de eerste drie jaar geld te willen blijven steken in nieuws. “Deze financiële toezegging, onze grootste ooit, helpt uitgevers om content van hoge kwaliteit te maken en zorgt voor een andere ervaring van online nieuws”, schrijft Pichai.

Eigenbelang voor Google

De 1 miljard dollar is bedoeld om nieuwsuitgevers te betalen voor nieuws dat anders wellicht achter een betaalmuur was verdwenen. Google beschermt zo ook zijn eigen verdienmodel, want als mensen zoeken naar nieuws via Google kan het bedrijf daar informatie uit halen en advertenties bij verkopen.

News Showcase bouwt voort op het bestaande programma van Google om te betalen voor nieuws en gaat onmiddellijk van start in Duitsland en Brazilië. Daarna zal de dienst in meer landen beschikbaar komen.

Het internetbedrijf heeft al deals gesloten met meer dan tweehonderd nieuwsmerken in diverse landen. Onder meer Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine en Handelsblatt doen al mee.

“Met News Showcase en de nieuwe integratie van redactionele content van Der Spiegel laat Google zien serieus steun te willen verlenen aan kwaliteitsjournalistiek in Duitsland", zegt directeur Stefan Ottlitz van de Siegel Groep tegen persbureau Reuters. "We zijn blij daar van het begin af aan deel van uit te maken."

In Nederland moet Google nog mediabedrijven aan zich binden, maar Pichai noemt ons land expliciet om News Showcase snel uit te rollen.

LEES OOK: De bliksemcarrière van Sundar Pichai, die nu ook eindbaas is bij Google’s moederbedrijf Alphabet