Google heeft vorig jaar voor 15 miljard euro via Nederland naar Bermuda gesluisd. Dat is 4,3 miljard meer dan in 2014. Google gebruikt al sinds 2004 een Nederlandse holding die wordt gebruikt om royalty’s te verplaatsen.

Dinsdag deponeerde Google Netherlands Holdings de jaarrekening, waar het FD over schrijft, bij de Kamer van Koophandel. Het geld wordt via deze holding uit de VS gehouden, en naar Google Ireland Holdings Unlimited gesluisd. Dat is in Ierland gevestigd, maar wordt bestuurd vanuit Bermuda. Daar moet het bedrijf belasting betalen, maar Bermuda heeft geen vennootschapsbelasting.

De 15 miljard die via Nederland is gesluisd, komt 12 miljard euro van een andere Iers vennootschap, Google Ireland Limited. Het geld wordt dus van Ierland naar Nederland en weer naar Ierland gestuurd, een constructie die ook wel bekend staat als ‘Double Irish with a Dutch sandwich’. Die is legaal, maar de Ieren hebben inmiddels hun wet aangepast. Bedrijven die al gebruik maakten van de constructie, kunnen die gebruiken tot 2020.

De andere 2,9 miljard komt van Google Asia Pacific in Singapore. Daarnaast bleef er 12,3 miljoen euro achter in Nederland. Daarover werd 3,1 miljoen euro vennootschapsbelasting betaald.

Dergelijke constructies drukken de belastingdruk van Google stevig. Uit het jaarverslag van Alphabet, het moederbedrijf van Google, blijkt dat het bedrijf een belastingdruk van 16,8 procent had. Fors lager dan de Amerikaanse vennootschapsbelasting van 35 procent.