Airbnb heeft opnieuw geld opgehaald – en dit keer is Google een van de grootste investeerders.

Volgens een nieuw document dat is ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC krijgt Airbnb 555 miljoen dollar (bijna 500 miljoen euro) aan nieuwe financiering, waarmee de waardering van het bedrijf uitkomt op 30 miljard dollar (27 miljard euro).

De ronde werd geleid door Google Capital and Technology Crossover Ventures, bevestigt een woordvoerder tegenover Business Insider, na eerder berichtgeving van The Wall Street Journal.

Volgens een ingewijde is de financieringsronde nog niet gesloten en is Airbnb van plan om nog meer geld op te halen, tot een totaalbedrag van 850 miljoen dollar (zo’n 760 miljoen euro).

Google Capital is onderdeel van Alphabet, het moederbedrijf van de populaire zoekmachine Google. Het fonds investeert in startups die al een stuk verder zijn in hun ontwikkeling, voornamelijk om de banden met Google warm te houden. Aan het hoofd van het fonds staat David Lawee, een Canadese ondernemer die eerder werkzaam was voor Google’s afdeling voor fusies en overnames.

Google Capital is een ander bedrijfsonderdeel dan GV (eerder bekend als Google Ventures), dat vooral in een vroeg stadium geld stopt in startups en meer een traditionele durfkapitalist is.

Aandelen verzilveren

Volgens The Wall Street Journal kunnen werknemers van Airbnb als onderdeel van de deal ook een deel van hun aandelen verkopen. Dat is belangrijk om de werknemers te binden, want bedrijven als Airbnb blijven tegenwoordig langer privaat en stellen een beursgang uit. Dat betekent dat werknemers minder mogelijkheden hebben om hun aandelen om te zetten in cash. Deals zoals deze geven werknemers de broodnodige liquiditeit.

Met een waardering van 30 miljard dollar neemt Airbnb de gedeelde derde plek in op de lijst van meest waardevolle startups. Op plaats één en drie staan de taxibedrijven Uber (68 miljard dollar) en Didi Chuxing (33 miljard dollar). De tweede plek is voor de Chinese telefoonmaker Xiaomi (46 miljard dollar).

Nieuwe inkomstenbronnen

Airbnb is de laatste tijd aan het experimenteren met nieuwe verdienmodellen. De accommodatiesite onthulde vorige maand een hotel 'community center' in Japan, waar toeristen kamers kunnen huren. Ook probeert Airbnb bij het boeken van een kamer of huis klanten te verleiden om te reserveren bij restaurants of musea. En straks kunnen klanten kookworkshops, rondleidingen en boeken via Airbnb.

Ondanks dat het Airbnb als bedrijf voor de wind gaat, blijft de verhuursite in veel steden onder vuur liggen. Zo zijn er steeds meer verhalen van klagende buurtbewoners in Amsterdam die het gehad hebben met de dronken, luidruchtige toeristen. Ook zou Airbnb ervoor zorgen dat er minder koopwoningen beschikbaar zijn - en de huizenmarkt in steden als Amsterdam is al ongelooflijk krap.

LEES OOK: Ben je ondernemer als je jouw huis verhuurt via Airbnb? De fiscus worstelt met die vraag