Google heeft een noodfonds opgezet ter waarde van vier miljoen dollar, omgerekend zo’n 3,8 miljoen euro, om medewerkers te ondersteunen die getroffen worden door het inreisverbod dat president Donald Trump vrijdag instelde. Dat meldt USA Today.

De zoekmachinereus stopt zelf 2 miljoen dollar in het potje, de andere twee miljoen komt naar verwachting via donaties van Google-medewerkers.

Vrijdag riep de Amerikaanse president per decreet een inreisverbod af voor zeven landen met overwegend mosliminwoners. Zelfs mensen die al een visum voor de Verenigde Staten hadden mogen Amerika de komende maanden niet in. De zeven landen zijn Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen.

“We maken ons zorgen over de impact van deze maatregel en andere maatregelen die barrières opwerpen voor onze medewerkers en hun families”, aldus Google’s verklaring tegen USA Today. “We zullen het niet nalaten om onze kijk op deze zaken te blijven delen met politici in Washington en elders.”

De aankondiging kwam een dag nadat Sundar Pichai, topman van Google, zijn personeel inlichtte over de effecten van het inreisverbod. “Het is pijnlijk om te zien wat het verbod voor impact heeft op onze collega’s.”

Ook taxi-app Uber is bezig met een noodfonds ter waarde van 3 miljoen dollar (2,8 miljoen euro). Dat fonds geeft chauffeurs van het platform juridisch advies als ze problemen krijgen door het inreisverbod.