Google heeft de Nest Audio gelanceerd. De slimme speaker is vanaf half oktober verkrijgbaar voor 99 euro.

Ook onthulde het bedrijf een nieuwe Chromecast met Google TV. Met de nieuwe gadgets wil het techconcern de concurrentie aangaan met onder meer webwinkelreus Amazon.

Verder kwam Google ook met een paar nieuwe 5G Android-smartphones. Beide toestellen komen niet naar de Benelux.

Google hield woensdag een zogeheten ‘Launch Night In’, waarop het nieuwe producten presenteert.

De techreus, onderdeel van moederbedrijf Alphabet, zet voornamelijk in op slimme toepassingen voor in huis. Daarmee wil Google de concurrentie aangaan met onder meer Amazon.

Ook toonde Google twee nieuwe Android-smartphone met 5G-ondersteuning.

Dit heeft Google woensdagavond aangekondigd:


Nest Audio: een slimme speaker van 99 euro

Bron: Google
Bron: Google

De nieuwe Nest Audio, die voor 99 euro te koop is, is de vervanger van de Google Home-speaker die sinds eind 2016 op de markt is.

Natuurlijk beschikt de Nest Audio over Google Assistent, waarmee gebruikers met hun stem commando's kunnen geven om bijvoorbeeld de lichten aan te doen of een timer te zetten.

Maar de Nest Audio heeft meer in huis. De slimme speaker is speciaal ontwikkeld om muziek mee te luisteren. Volgens Google is de Nest Audio 75 procent luider dan de Google Home uit 2016 en is de bas 50 procent sterker.

Het nieuwe apparaat bezit technologie van de duurdere Google Home Max die de luidsprekers zijn geluid laat aanpassen aan de omgeving. Over die technologie wordt nog wel juridisch gesteggeld.

Google voert momenteel een aantal rechtszaken uit met speakermaker Sonos op het gebied van octrooien van audiotechnologie. Volgens Sonos heeft Google inbreuk gemaakt op zeker vijf patenten. Het gaat dan om de mogelijkheid van de luidspreker om zich aan te kunnen passen aan de locatie en de mogelijkheid om vanuit de cloud te streamen.

Ook op het gebied van interactie tussen speakers zou Google gebruikmaken van gepatenteerde technologie. Al deze functies zitten in de nieuwe Nest Audio.

De nieuwste Google-speaker is in de Benelux vanaf 15 oktober leverbaar in de kleuren wit en zwart. In de VS is de Nest Audio nog in drie andere kleuren verkrijgbaar: mintgroen, roze en lichtblauw.


Chromecast met Google TV

Bron: Google
Bron: Google

Aan de nieuwe Chromecast van Google hangt in de VS een prijskaartje van 49 dollar. Het apparaat is uitgerust met een Google-branded afstandbediening met spraakbesturing. Ook zitten er speciale Netflix- en YouTube-knoppen op.

De dongel is via een HDMI-poort op de tv aan te sluiten.

Verder is de Chromecast voorzien van het tv-besturingssysteem Google TV, een vernieuwde versie van Android TV met een nieuwe gebruikersinterface. Google zei dat verschillende andere Android TV-toestellen uitgerust zullen worden met de nieuwe software.

Met Google TV is het mogelijk om verschillende apps te installeren, zoals Netflix en Amazon Prime Video. De software geeft op basis daarvan suggesties van films en series die jij mogelijk interessant vindt.

De nieuwe Chromecast is voorlopig nog niet in Nederland te bestellen. Het apparaat staat al wel in de Duitse Google Store. Het prijskaartje bedraagt 70 euro en de levering begint op 16 oktober. 

Lees meer: Google’s new Chromecast is finally a genuine competitor to streaming sticks from Amazon and Roku with its built-in app support and voice remote


Pixel 5 en Pixel 4a, beide met 5G-ondersteuning

Bron: Google
Bron: Google

Google onthulde twee nieuwe Android-telefoons. Vlaggenschip van de nieuwe modellen is de Pixel 5. De smartphone heeft een 6-inchscherm van 2.340 bij 1.080 pixels met een verversingssnelheid van 90 Hz.

Het toestel is voorzien van 8 GB aan werkgeheugen, 128 GB opslag, een accu van 4.080 mAh en draadloos laden. Alles draait op de Snapdragon 765G van Qualcomm met ingebouwde 5G-modem.

Verder heeft de Pixel 5 een IP68-certificatie, waardoor hij stof- en waterdicht is. De koptelefoonaansluiting is verdwenen.

Aan de achterkant zit een primaire lens van 12,2 megapixel en een groothoeklens van 16 megapixel. De selfiecamera heeft een resolutie van 8 megapixel.

De Pixel 5 komt niet uit in de Benelux. Het toestel is vanaf 15 oktober wel verkrijgbaar in Duitsland voor een prijs van 613,15 euro. In Frankrijk kost de telefoon 629 euro.

Lees meer: Google just unveiled its next major smartphone, the Pixel 5, a $700 5G phone

Ook toonde Google de Pixel 4a 5G, de 5G-variant van de telefoon die in augustus werd aangekondigd. Ook dit toestel zal niet in Nederland en België in de winkels liggen. In Duitsland en Frankrijk is de Pixel 4a 5G vanaf 15 oktober te koop voor respectievelijk 486 euro en 499 euro.


Bekijk alle nieuwe producten van Google:

LEES OOK: Waarom Apple geen opvouwbare smartphone heeft – de techreus stapt vaak pas in als de pioniersfase voorbij is