Het werd het afgelopen jaar al wat stiller rond Google Glass en nu weten we waarom. De zoekgigant stopt met het Exporer-programma, waarbij Amerikaanse consumenten een prototype van de slimme bril konden kopen.

Daar moesten ze wel diep voor de in de buidel tasten. Het dunne frame met camera en schermpje kostte 1500 dollar. Na 19 januari is het huidige testmodel alleen nog te koop voor bedrijven en ontwikkelaars, schrijft The Wall Street Journal.

Dat betekent niet dat Google niet meer gelooft in de bril; het kiest alleen voor een andere tactiek. Het bedrijf uit Mountain View komt nog dit jaar met een nieuwe versie die bedoeld is voor consumenten. Maar die wordt in het geheim ontwikkeld, zoals Apple dat ook doet met zijn producten. Alleen als de tweede generatie van de hypermoderne internetbril helemaal af is, kan het grote publiek de gadget kopen.

Hardware anders dan software

Google doet doorgaans publieke testen als het nieuwe diensten uitbrengt om fouten op te sporen en te verbeteren. Die werkwijze past bij het maken van software, waar je snel wijzigingen kunt doorvoeren. Maar bij hardware gaat die vlieger niet op, kwam Google achter.

Google wil nu in alle rust aan de volgende serie Glass-brillen werken. Nest-oprichter Tony Fadell, die bij het maken van slimme thermostaten op een vergelijkbare manier te werk is gegaan, is op het project gezet. Hij staat bekend als één van de vaders van Apple’s iPod en lijkt sinds Nest begin vorig jaar werd overgenomen door Google aan invloed te winnen bij de zoekgigant.

Nieuw design

Het ontwerp van Google Glass gaat in elk geval op de schop. De bril wordt goedkoper, het geluid en het scherm gaan er op vooruit en de batterij moet langer meegaan. Daarnaast krijgt Google Glass een conventioneler uiterlijk, zodat het futuristisch ogende apparaat minder opvalt in het straatbeeld.

Google Glass kwam meerdere malen negatief in het nieuws, doordat dragers videobeelden maakten zonder dat andere mensen dat doorhadden. De bril werd daarop in tientallen cafés en bioscopen verboden. Google overweegt nu om de bril van een lichtje te voorzien, dat gaat branden als de camera opneemt.