Google lanceert woensdag eindelijk zijn langverwachte berichtenapp: Allo. Een ‘slimme’ berichtenapp, noemt Google het, want het heeft een ingebouwde assistent die antwoord moet geven op alle vragen die je hebt. Hoe werkt het?

Allo is een berichtenapp. Je kunt de ‘Google Assistant’ dus toevoegen aan groepsgesprekken, waar hij als expert kan meepraten. Business Insider kreeg de kans om Allo uit te proberen voor dat die werd uitgebracht. Dit is wat we ontdekten:

Als je de app opent, verschijnen je gesprekken in een lijst. De profielen zijn vrij simpel – gebruikers kunnen wel zelf een foto uploaden.

lijst-gesprekken-allo

Je kunt direct met de Google Assistant praten. Google heeft geprobeerd om de assistent zo aardig en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Zoals je ziet, gebruikt hij veel emoji.

google-assistant-allo

De Google Assistant reageert op simpele zinnetjes en verzoeken, zoals de vraag waar restaurants in de buurt zitten.

google-assistant-restaurant

Als hij een aantal restaurants heeft aangeraden, kun je je vraag verfijnen, door woorden als ‘goedkoop’ of ‘aangeraden’ in te tikken.

restaurants-allo

Je kunt ook naar het laatste nieuws vragen, of checken of je een paraplu nodig hebt.

laatste-nieuws-allo

De assistent werkt ook in groepsgesprekken. Tik @Google voor je vraag.

groepsgesprekken-allo

Je kunt op dezelfde manier vragen stellen in één-op-één-gesprekken.

gesprekken-assistent

Maar het gaat niet altijd goed. Soms geeft hij niet de beste aanbevelingen, of weet hij het antwoord op de vraag niet. Als er iets mis is, kun je de assistent helpen door te antwoorden met een duimpje naar beneden, en uit te leggen wat er aan mankeert.

allo-verkeerd-antwoord

Net als in iMessage in iOS 10, kun je de lettergrootte van je bericht aanpassen, om je mening duidelijk te maken.

lettergrootte

Je kunt ook ‘stickers’ aan een bericht toevoegen. Die zijn speciaal ontworpen door kunstenaars over de hele wereld. Sommigen zijn al ingeladen, anderen moet je downloaden in de Sticker Marketplace. Die zijn gratis. Onze favoriet is ‘Lethargic Bliss’, met een luie, pizzaverslindende luiaard.

stickers-allo

Er is ook een optie die ‘Smart Reply’ heet. Die houdt je spreekgewoonten bij, en geeft dan automatisch antwoord. Als iemand een simpele vraag stelt, zoals ‘hoe gaat het met je?’, geeft Allo je een paar antwoordopties waaruit je kunt kiezen, zodat je niet hoeft te typen.

smart-reply-allo

Je kunt daarnaast ook tekenen op foto’s. Die optie is nu alleen nog beschikbaar in Android.

tekenen-fotos-allo-google

Een laatste coole optie: de Incognito modus. Berichten die in die modus worden verstuurd, zijn end-to-end versleuteld en gebruikers kunnen bepalen hoe lang ze blijven staan – dat kan zelfs maar vijf seconden zijn. Als iemand in de Incognito Modus een bericht verstuurt, zie je geen preview op je lock screen.

incognito-modus
Allo is vanaf donderdag gratis te downloaden op Android en iOS-telefoons.