Google komt met een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI). Het model heeft de naam Gemini gekregen. Google zelf noemt de lancering “een grote mijlpaal in de ontwikkeling van AI en het begin van een nieuw tijdperk voor ons”.

Gemini is vanaf woensdag beschikbaar. Hij zit onder meer in de nieuwste Pixel-smartphones van Google. Mensen die geluidsopnames maken met de Recorder-app op de telefoon kunnen de kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld opdracht geven om een samenvatting te schrijven van de gesproken tekst. In chatprogramma’s kan de technologie antwoorden voorstellen. Dat begint met WhatsApp, maar later moeten ook andere apps worden toegevoegd.

Gemini wordt ook ingebouwd in de chatbot Bard van Google. De AI beheerst eerst alleen nog Engels, maar het is de bedoeling dat hij later ook in andere talen kan worden gebruikt. De kunstmatige intelligentie wordt ook toegevoegd aan de Chrome-browser en aan de zoekmachine van Google.

Elon Musk mengt zich ook in techrace rond artificial intelligence

Sinds de lancering van de populairte AI-bot ChatGPT door startup OpenAI hebben grote techbedrijven zich gestort op een race rond de ontwikkeling van modellen op basis van generatieve artificial intelligence. Microsoft is daarbij de belangrijkste sponsor van OpenAI geworden, met een geplande investering van 10 miljard dollar.

Techmiljadair Elon Musk zit ook niet stil. Hij plant een financieringsronde die kan oplopen tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor xAI, de start-up die moet rivaliseren met OpenAI en Google, zo blijkt uit gegevens van de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

Het dit voorjaar opgerichte bedrijf xAI wil tot 1 miljard dollar ophalen via een aandelenemissie, aldus de SEC. xAI zegt sinds eind november al bijna 135 miljoen dollar te hebben geworven bij vier investeerders. Ook zegt het bedrijf een “bindende overeenkomst” te hebben gesloten met niet nader genoemde partijen voor de verkoop van de resterende aandelen.

LEES OOK: Google investeert $2 miljard in AI-startup Anthropic die werkt aan ‘verantwoorde’ chatbot Claude.