De eerste 3 smartwatches die werken met het nieuwe besturingssysteem Android Wear van Google komen eraan. Android Wear is speciaal ontwikkeld voor de slimme horloges. Het gaat om horloges van fabrikanten LG, Samsung en  Motorola.

Dit heeft Google woensdagavond bekendgemaakt op hun conferentie voor ontwikkelaars.

Google Now, de digitale assistent van Google, speelt een belangrijke rol bij de smartwatches. De digitale hulpfunctie adviseert gebruikers op basis van de gegevens in bijvoorbeeld de agenda, de locatie, het weer en andere beschikbare data.

Een slim horloge dat op besturingssysteem Android Wear draait moet overigens gekoppeld worden aan een smartphone.

LG: G Watch

De G Watch heeft een 1,65 inch scherm. Het scherm blijft altijd aanstaan, ook als het apparaat in de standby-stand staat. De 400mAh batterij gaat waarschijnlijk maximaal 36 uur mee en het horloge heeft een Snapdragon 400-processor. De G Watch is ongeveer 1 centimeter dik.

Samsung: Gear Live

De laatste versie van de Galaxy Gear draaide op het besturingssysteem Tizen, maar met de Gear Live keert Samsung voor zijn smartwatches terug naar Android.

De specificaties van de Samsung Gear Live zijn vermoedelijk vergelijkbaar met die van de Samsung Gear 2. Het apparaat beschikt over een AMOLED-scherm net als de andere slimme horloges van Samsung. Dit zorgt voor kleurrijke en haarscherpe beelden.

Motorola: Moto 360

Van alle smartwatches lijkt de Moto 360 het meest op een 'normaal' horloge. Met Qi-laders zal het horloge draadloos opgeladen kunnen worden, meldt Androidworld op basis van documenten van een Amerikaanse keuringsinstantie. Over de hardware van de Moto 360 is verder nog weinig bekend.

Nederlandse spraakherkenning op slimme horloges

Berichten inspreken en versturen in het Nederlands kan waarschijnlijk met de LG G Watch. Een anonieme bron op de conferentie meldde aan Androidplanet dat hij de Nederlandse spraakherkenningssoftware getest heeft.

Volgens de bron moeten de commando's zoals 'search' of 'reply' nog wel in het Engels gedaan worden. Met een latere update wordt de Nederlandse taal waarschijnlijk wel volledig ondersteund. Android Wear praat nog niet terug tegen de gebruiker.

Wanneer in Nederland?

Of en wanneer de smartwatches in Nederland te koop zijn, is nog niet bekend. De Samsung Gear Live en de LG G Watch zijn nu al te bestellen in 12 landen, maar Nederland zit daar niet bij.

De Moto 360 is naar verwachting pas over enkele maanden beschikbaar. De Samsung Gear Live wordt verkocht voor 199 dollar.

Lees ook

Nieuwe snufjes van Google: bekijk de hoogtepunten in 9 minuten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl